Merko kasvas Läti ja Leedu arvel

Sirje Niitra 30. jaanuar 2001, 00:00

Annus ütles, et 1,4 miljardi suurune käive ja 16,5 miljonit krooni kasumit ei tulnud omanikele üllatusena. Üldehitustööde maht Eestis ja seega ka siinne turuosa tema väitel ei suurenenud. Kasumimarginaal vähenes koguni varasemalt seitsmelt protsendilt neljale, kinnitas ta.

Eelmise aasta Merko Ehituse majandustulemused paranesid Annuse sõnul eelkõige inseneriehituse lisandumise tõttu ning Lätis ja Leedus asutatud tütarettevõtete kaasabil. Seejuures peab ta eriti oluliseks, et Lätis tegutsevat Merksi ja Leedu Merko Statybat juhivad ja seal töötavad kohalikud inimesed.

Firma ekspordidirektori Alger Andruskeviciuse sõnul ületasid Läti ja Leedu tütarettevõtted prognoosi nii käibe kui kasumi osas. Riia vanalinnas valmis Ober Hausi tellimusel viietärnihotell, samas käib ehitus suure kaubanduskeskuse objektil, Cesises valmib suvel Olvi õlletehas. Ekspordijuht pidas eriti oluliseks, et on õnnestunud läbi murda ka kohalike riigihangete osas. Esimese objektina sai Merks enda kätte Läti sotsiaalkindlustuse ameti hoone renoveerimise. Eesti firmadest on Merko aidanud sealsel turul kanda kinnitada näiteks ASil Stocker, mille kontorihoone valmib eeloleval suvel. Andruskeviciuse hinnangul on Merko eelised Lätis ja Leedus efektiivsus ja tulemuslik juhtimine. Ehitusprotsess on seal tema väitel aga pikem ja materjalid kallimad.

Annuse sõnul on tema juhitav ehitusfirma teinud üldehitust Eestis eelmisel aastal 1998. aastaga võrreldes umbes sama palju ja turuosa on jäänud endiselt kaheksa protsendi tasemele. Tulumaksu eelne kasumimarginaal vähenes koguni varasemalt seitsmelt protsendilt neljale.

Merko Ehituse ehitusdirektori Ott Kikase hinnangul pole üldine ehitustööde maht Eestis kasvanud, turg on endiselt killustatud paljude tegijate vahel ja konkurents heade objektide peale tihe. Siiski ennustas ta ehitusele üldise majandustõusu foonil lähiaastateks edu. Üle kümne protsendi suurust turuosa Merko Ehitus siiski haarata ei kavanda. Annuse sõnul on eemärk tegutseda kogu Balti turul.

FKSMi nõukogu esimees Tiit Kuuli ütles, et eelmine aasta oli kõigil ehitajatel parem kui 1999. ?On lootus, et halvemaks ei lähe, pigem ikka paremaks,? märkis ta. Eesti ehitusturg on tema hinnangul kinni paaris suures lääne tellijas ja kõik sõltub sellest, kas tuleb uusi hotelle ja kaubanduskeskusi või mitte. FKSMi majandustulemused pole veel teada, aga Kuuli hinnangul jääb käive 700 miljoni krooni piiresse. Mullu alustas firma esimese objektina väljaspool Eestit Riias 100 miljonit krooni maksva kaubanduskeskuse ehitamisega.

Eesti Ehituse juhatuse esimees Egon Mats tõdes, et ehitustööde käive on kasvanud kõigil suurematel firmadel, ehkki konkurents on järjest teravnenud. Eesti Ehituse käive kasvas eelmisel aastal 1999. aasta 330 miljonit kroonilt 530 miljoni kroonini ja ka kasum suurenes 6,5 miljonilt kroonilt 16 miljoni krooni peale. Alanud aasta kohta ütles Mats, et on hea, kui tuleb viie protsendi suurune kasv. Möödunud aastal ehitas firma 50 miljoni krooni eest ka Eestist välja. Nimelt valmis Ukrainas Lvovis Baltic Beverage Holdingule kuuluv õlletehas.

Merko Ehituse kasum kasvas neli korda

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:04
Otsi:

Ava täpsem otsing