Hansapank kinnitas turu ootusi

Raivo Sormunen 16. veebruar 2001, 00:00

Eile pärast börsipäeva lõppu avaldati kohaliku investori jaoks aasta üks olulisem uudis ? Hansapanga Grupp raporteeris oma eelmise aasta auditeerimata majandustulemustest. Koos erakorralise 56,4 mln kroonise kasumiga tulnud 1,285 mld kroonine aastane puhaskasum kinnitas ettevõttele seatud prognoose ja võib Hansapanga aktsia tõusule täna kaasa aidata.

Aasta viimases kvartalis kasvas märgatavalt panga laenuportfell, see kiirendab ühelt poolt tulevikus intressitulude kasvu, kuid teiselt poolt võib pangal kasvada ka halbade laenude osakaal. Järelmaksukaartide turuletoomisega on viimasel ajal hoogustunud just madalamapalgalise elanikkonna laenuvõtmine. Seda kinnitavad leibkonnauuringud, kus on täheldatud kulutuste märgatavat tõusu võrreldes tulude kasvuga. Samas on aga meeldiv tõdeda, et eelmise aasta lõikes kasvas tähtajalisse hoiusesse investeerinud inimeste hulk Hansapangas 40% ehk kiiremini kui jooksvasse hoiusesse oma raha paigutanud inimeste hulk. Seal jäi aastane tõus 31% peale.

Kuna panga majandustulemused avaldati pärast börsipäeva lõppemist, oli aktsia eile suhteliselt väheaktiivne. Kuid tänu ühele suuremale 7 mln kroonisele investeerimispaigutusele eile hommikul tõusis aktsia käive päeva lõpuks ligi 12,9 mln kroonini. Kogu börsisüsteemi käive küündis ligi 21,9 mln kroonini, olles kolme viimase nädala kõrgeim. Vaatamata sellele ootaks börsi käibele täna mõningast kasvulisa, sest suuremad investeerimispaigutused tehakse tavaliselt pärast majandustulemuste avaldamist.

Eile kaubeldi aktiivsuse osas sarnaselt üleeilsega enim Eesti Telekomi aktsiaga, mis pärast hiljutisi lööke näitas eile ennast paremast küljest ja kosus 0,9% 81,5 kroonini.

Positiivne häälestatus Eesti Telekomi aktsia osas oli tingitud ülejäänud turgude meelestatuse muutusest võrreldes kolmapäevaga. Samuti peab lisama, et eile õhtul USAs alanud tehnoloogiasektori ralli peaks aluse panema sellele, et Eesti Telekomi aktsia kosub ka täna.

Samas aga ei saa jätta mainimata, et välisbörside suure kõikuvuse ja meeleolu pideva muutumise tõttu on ka Telekomi aktsia veidigi pikemaajalist liikumist raske prognoosida. See teeb ka Telekomist kõikuva investeeringu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing