Karnaki tempel mõjub kosmiliselt

Sergei Stadnikov 16. veebruar 2001, 00:00

Just nimelt templid, mitte hauakambrid, olid jumalatele ettenähtud kultuspaikadeks. Egiptlaste ettekujutuse kohaselt olid templid ilmalikus inimeste maailmas jumalate kodudeks, seda eriti riituste ajal. Muinas-Egiptus, mille kohal troonis jumal-kuningas, tähendaski oma asukate jaoks kogu inimlikku maailma.

Korrapärastatud maailma ehk kosmose alalhoidmine, valgustamine ning pühitsemine oli Egiptuse sakraalarhitektuuri tähtsaim eesmärk. Jumalate tarbeks loodud monumentaalehituste kaudu sai igale inimesele osaks päikesevalgus ja elu.

Eriti mõjuvõimsalt visualiseerus see, kui tõusva päikese Ra-Harachte esimesed kiired hakkasid kirkalt helkima templi peaväravate ehk püloonide ees seisvate ca 30 m kõrguste obeliskide tippudel. Kultuse kestel viibisid jumalad ise templikompleksis.

Karnaki jumal-demiurgi Amoni templit hakati ehitama Keskmise riigi (2040?1785 eKr) ajal ja järgmise poolteise tuhande aasta kestel täienes hiidpühamu üha uute saalide, altarite, obeliskide, abihoonete ning sakraaltiikidega. Justkui aeglaselt kasvav taim, mis isegi antiiktempli orderit tundmata mõjub suursuguselt-terviklikult ja harmooniliselt.

Eriti muljetavaldav on Thutmosis III valitsemise ajal ehitatud templi 5000 m² suurune peasaal oma enam kui 100 säilinud üle 30 m kõrguste lootose- või papüürusekujuliste sammastega. Veel praegu võib seal üsna kergesti ära eksida. Kunagi aga toestasid need maailma sambad taevavõlvi sümboliseerivat lage, kust läbi õhuluukide langesid salapärases hämaruses seisvatele vaaraode ja jumalate kujudele ning sammastesse sisseraiutud hieroglüüfidele-reljeefidele kuldsed eluandvad päikesekiired. Arheoloogide hinnangul hõlmas väljaehitatud templikompleks Uue riigi (1562?1070 eKr) lõpus vähemalt 46 hektarit.

Templi seintel kujutatakse enamasti Amon-Ra-le pühendatud rituaale ja alistatud rahvaste või võõraste maade kirjalik-sümboolseid tähistusi, samuti nende alandatud toomist vaarao ette või nende hävitamist.

Seda laadi tuntumatest reljeefidest nimetatakse Ramses II (1290?1224 eKr) vägitegusid maailmaajaloos esimeses suuremas välilahingus Kade?i linna juures 1269. a eKr.

Templi seintel kujutatud lahingu, kus mõlemalt vaenupoolelt osales kümneid tuhandeid sõdalasi, võitsid ülekaalukalt egiptlased tänu kuningas Ramses II isiklikule vaprusele. Teistel andmetel aga ei saavutanud otsustavat edu kumbki pool. Kuid egiptlaste seisukohalt ei ole siin tegemist ajaloo võltsimisega, sest neile kätkesid raidkirjad täieliku maagilise sisu sõnas ja pildis, mis kehtisid nii siin- kui ka teispoolsuses.

Sündmused, mis hälbisid jumal-demiurgi poolt kehtestatud ?maailmakorrast, nagu näiteks sõjalised kaotused, ?parandati? nende ?õige? kulgemise kujutamise kaudu, saavutades sellega lõpuks soovitud ning ideoloogiliselt juba ette määratud positiivse tulemuse.

Tekstid ja reljeefid ei olnud sageli mõeldud inimestele vaatamiseks-lugemiseks. Seistes hiigelsuure templiseina ees, võib veenduda, et kirja nende ülaosal ei küünigi inimsilm lugema. Need olid mõeldud jumalatele.

Amon-Ra pühakoda oli palverännakute sihiks vähemalt 2000 aastat. Isegi vallutajate süürlaste kohutavad purustused 670 eKr ei suutnud lõplikult peatada templi tegutsemist, sest ilmselt just selles templis kogesid egiptlased kõige vahetumalt jumala vahetut lähedust.

Vana-Egiptuse templites on hoomatav üks imeline vastuolu. Nimelt väljastpoolt vaadatuna paistab see olevat kaljukindlalt eraldatud ülejäänud maisest sfäärist. Sees olijale tähendab aga Amoni tempel kogu universumit, millest väljaspool ei eksisteeri enam midagi.

Jumala või jumaluste skulptuurid, sisuliselt üleloomulike vägede kehastused, täidavad kogu templi oma valgusesäraga.

Kogu see keeruline struktuur toimis rohkearvulise jumalaid teenindava preesterkonna vahendusel. Kui jumalate kultus aastatuhandete pärast uue religiooni ? kristluse ? survel lõppes, lahkusid ka jumalad Egiptusest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing