Eraõiguslik haigekassa võiks olla küll

20. veebruar 2001, 00:00

Lugesin, Aare-Matti Inglisti kommentaari ?Lubame eraseltsid ravikindlustusse? (ÄP 19. 02) ja minu kiri on mõeldud eelkõige autori toetuseks.

Olen ise juba ammu mõelnud, et miks ei võiks olla lisaks riiklikule haigekassale ka eraõiguslikku haigekassat. Ära on tüüdanud haiglates tundidepikkused järjekorrad, kus pead oma valuga ukse taga ootama, millal üks või teine arst kohvijoomise lõpetab ja sind jutule võtab.

Vahetaks haiglat, kuid tavaliselt tuleb välja, et seda ei saa, kuna minu piirkondlikul haigekassal puudub teise haiglaga leping ja oma ravikulud pean seega täiendavalt kinni maksma. Ehk valikuta valikuvabadus. Haigekassa vahetamine on suht raske.

Kahjuks kardan, et Inglisti poolt pakutud variandid Eestis niipea ei realiseeru. Miks peaks riiklik haigekassa vabatahtlikult loobuma oma suurest rollist. Ka haiglatel läheb raskemaks ja mitmed mis praegugi pankroti äärel seda teevad (pankrotistuvad), kuna kliendil tekib suurem valikuvabadus.

Seni võisid raviasutused tänu headele sidemetele (ja teatud erisoodustustele vastavate niiditõmbajatega) haigekassaga endale kindlustada suhteliselt kindla tuluallika. Uue süsteemi puhul pole võimalik kõike kindlustusseltse soodsas suunas mõjutada ja võidaksegi kaotada viimasedki kliendid.

Ent ravikindlustajal on suhteliselt suur risk seotud ka eraõiguslike haigekassadega. Ka nemad võivad tahtmatu või kuritahtliku tegevusega pankrotistuda ja inimene avastada kriitilisel hetkel, et tal on õigus vaid surra tähelepanuta. Samuti ei ilmne soodsad efektid kohe ja alguse segadus teeb asja veel keerulisemaks.

Inglisti ettepanekust saab asja, kui see jõuab poliitikute teadvusesse ja nad on veendunud asja kasulikkusest. Sest ainult nemad võivad suuta murda teatud ametkondade vastuseisu haigekassa reformimisele, kuid selleks oleks vaja suurt rahva survet. ?

Lõpetaks Igor Gräzini sõnadega, et ?Eesti võiks astuda Euroopa Liitu, kuid alles 7-8 aastat pärast minu surma!?. Sama arvamus on vist haigekassa reformimisel.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing