Kas Eesti pangandusturul on võimalik vältida monopoli teket?

23. veebruar 2001, 00:00

Hansapanga ja Ühispanga ühinemine ei oleks hea. Ma arvan, et oleks parem, kui need pangad jääksid tegutsema eraldi. Kolmapäeval avalikustatud Ühispanga möödunud aasta majandustulemustest ei tuleks veel välja lugeda seda, et omanikud kavatsevad panga maha müüa. Pigem oli siiski tegu Ühispanga bilansi puhastamisega.

Kui Thunell (SEBi juht Lars Thunell ? toim) oli Eestis, siis ma vestlesin ka Ühispanga juhtidega ja nad arvasid, et 2000. aasta kujuneb neile bilansi puhastamise tõttu halvaks. Nad olid aga kindlad, et järgmistel aastatel õnnestub teenida kasumit ja et pank suudab jätkata iseseisvalt.

Eesti Panga ülesanne on vältida pangandusmonopoli tekkimist Eestis. Kahe Rootsi panga võimalikust ühinemisest räägiti juba varem. Loomulikult kui see nii juhtub, siis hakatakse rakendama teisi meetmeid, et Eesti turul konkurentsi tagada. Seda on Eesti Pank väga selgelt öelnud. Millised need teised meetmed on? Neid on mitmeid ja need sõltuvad konkurentsiseadusest ning krediidiasutuste seadusest.

Kui jälgida praegu maailmas toimuvaid arenguid, siis on ühinemiste buum tegelikult veidi taandunud. Olukord ei ole nii lihtne ja seetõttu on ka ühinemiste hulk vähenenud.

Hansapanga ja Ühispanga klientidele ja töötajatele Eestis ei juhtu mitte midagi. Mingisugust ühinemist ei tule ja kliendid võivad rahulikult magada. Ma ei oska tänasel päeval ka öelda, millal langetavad SEB ja Swedbank otsused Balti piirkonnas tegutsemise osas (Äripäev Online).

Ma ei oska praegu täpselt öelda, kuidas on seadusandlusest lähtuvalt võimalik pangandusmonopoli tekke vastu seista. Konkurentsiameti sekkumises ma kindel ei ole. Konkurentsiamet ise on varem avaldanud kahtlust Hansapanga ja Ühispanga ühinemise takistamise võimaluste kohta.

Eesti Pank võib teoreetiliselt mingeid samme astuda, aga kas ta suudab ühinemist takistada, ei oska ma öelda. Pangandusmonopoli tekkest on natukene vara veel rääkida. Praegu on teatatud kahe panga ühinemisest Rootsis. Mida see toob kaasa Eesti ja kogu Balti turul, on vara öelda. Eesti turul toimuva kohta saab täpsemalt arvamust avaldada pärast seda, kui Rootsis on ühinemisprotsess jõudmas lõpule.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing