Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Pangaklientide uni hea, börs ootab surmahoopi

23. veebruar 2001, 00:00

Kui Äripäev 1999. a novembris kirjutas Ühispanga suuromaniku SEBi ja Hansapanga suuromaniku Swedbanki võimalikust ühinemisest, leidus küllalt ironiseerijaid ? kuulujutud. Eile sai SEBi ja Swedbanki ühinemise plaan ametliku kinnituse. Niipalju on selge, et omanike ühinemine Eesti kahe suurema panga kokkupanemist ja suurmonopoli teket ei tähenda. Seda ei luba Eesti Pank. Niisiis läheb üks pankadest, kas siis Hansa- või Ühispank müüki.

Äripäeva arvates on tõenäolisem, et müüki läheb Ühispank. Hea, kui selle ostaks mõni suur pangandusgrupp, keda Eesti turul veel pole. See areng on siiski vähetõenäoline ja potentsiaalseim ostja võib olla Nordea.

Klientide jaoks oluliselt midagi ei muutu. Ehk nagu ütles Hansapanga liider Indrek Neivelt eile: kliendid võivad rahulikult magada. Hansapank saab Balti regioonis võimu juurde. SEB, kes ühinenud pangas suurema osaluse saab, liidab oma Läti Unibanka ja Leedu Vilniaus Bankase samuti Hansapangaga. Tagantjärele võib öelda, et SEB siiski saavutas oma tahtmise ? tuli ta ju Eestisse eelkõige Hansapanka ostma. Nüüd ta selle sai, ehkki kallilt ? Swedbankiga liitumise kaudu. Naiivne oleks muidugi arvata, et ühinemine sai teoks Eesti/Balti turgu silmas pidades. Oleme me ju tegelikult köömes Skandinaavia kõrval. SEBi ja Swedbanki ühinemine vaatab eelkõige Euroopa pangandusturule.

Ei saa maha matta ka varianti, et ära müüakse hoopis Hansapank, Lätis liidetakse Unibanka ja Hansabanka. Hansapanga kui hästi toimiva, kasumliku panga eest on võimalik saada suurepärast hinda. Ühispangast, kes enda viimaste aastatega on nn prügipangandusest suutnud loodetavasti puhastada, teeks SEB-Swedbank korraliku panga.

Paraku ütleb finantsturgude üks kuldreegel: cut the losses, let the profits run (kahjumile piir peale, lase kasumil joosta), ja see lubab eeldada, et Hansapank jäetakse siiski kasumit ja aktsia hinda edasi kasvatama ning Ühispangaga vaeva nägema ei hakata. Selle korralikuks pangaks upitamine jääb kellelegi teisele.

Nordea on muidugi tugev, seni Põhjamaade turul liidripositsiooni omav pangandusgrupp. Eesti pangakliendi jaoks võib tähendada stsenaarium, kui Nordea ostab Ühispanga ÜP positsiooni mõningast tugevnemist, või, mis veel tõenäolisem, ÜP sulandumist Nordea Grupi osaks, st Nordeaks. Suurtele ja tõsistele kavatsustele viitab ka viimasel ajal väga agressiivne Nordea mainereklaam Eestis ? Põhjamaine idee. Ühispank ? saab ta siis millise nime saab ? omandab veelgi juurde kvaliteetset põhjamaist knowhow?d. Küsimus on, mis saab Hansapangast ? kas SEB käitub samamoodi, nagu seni Ühispangaga, ehk siis omandab kogu Hansapanga? Kliendi jaoks, nagu öeldud, see millegi halvemaks minekut ei tähenda. Küll aga võib siis Tallinna Väärtpaberibörsile anda surmahoobi börsi põhilise mootori ? Hansapanga aktsia ? lahkumine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing