Naabrite majanduse jahtumine ohustab Eestit

27. veebruar 2001, 08:27

Eesti peamiste väliskaubanduspartnerite Soome ja Rootsi majanduse kasvutempo on pidurdumas, mistõttu võib ka Eesti majandus oodata arvestatavaid tagasilööke, kirjutab Postimees.

Soome ja Rootsi läheb Eesti ekspordist kokku 62 protsenti, mis võib sealsete majandusprobleemide tõttu sattuda löögi alla. Näiteks on koondamised Elcoteqis ja teistes Eesti elektroonika allhanke ettevõtetes.

?Eestist on saanud Skandinaavia provints, mille vereringe on ühendatud nii tugevalt ühe piirkonna külge, et soomlaste-rootslaste valupiiks tekitab Eestis maavärina,? märkisid eilses Postimehes oma kommentaaris endised pankurid Aare Kilp ja Janek Mäggi.

Mäggi ja Kilp viitavad skandinaavlastele kuuluvatele Eesti pankadele, telekomi-, tööstus- ja meediaettevõtetele ning suurele hulgale kinnisvarale. Vaid mõni päev varem hoiatas Ühispanga president Ain Hanschmidt Eestit ohustava kinnisvarakrahhi eest.

?Majanduskasvu ning -languse allikateks olevad raha pakkumine ja ekspordivõime ei ole eestlaste endi kontrolli all ning nad ei suuda kumbagi tegurit riigi kui terviku seisukohalt olulises mahus mõjutada,? viitasid Mäggi ja Kilp võimalikule ohuallikale.

Hansapanga makroanalüütiku Maris Lauri sõnul mõjutavad probleemid Soomes ja Rootsis eeskätt Eesti eksporditööstust ning hiljem jõuab negatiivne surve ka Eesti turul tegutsevate ettevõtjateni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing