Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hullulehmatõbi kruvib hindu

28. veebruar 2001, 08:09

Hullulehmatõve kartusest tingituna on Eesti jõudnud loomaliha põua lävele, mistõttu aasta lõpuks on veiseliha valmistooted hinnanguliselt senisest kümme protsenti kallimad, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Veiseliha valmistoodete umbes 10protsendilise hinnatõusu üheks põhjuseks on kallinev sisseostuhind,? ütles Valga lihatööstuse juhatuse esimees Elmut Paavel.

Paveli hinnangul kasvavad veiseliha sisseostuhinnad selle aasta jooksul hinnanguliselt 10?20 protsenti.

Paveli sõnul puudub tootjatel pool vajaminevat veiselihast. ?Lihanappust süvendab asjaolu, et talumehed hoiavad neile makstava piimalehmatoetuse tõttu lehmi vägisi enda arvel,? ütles Paavel. ?Veiseliha põud on sellel aastal eriti terav. Leedus, mis on seni olnud meie kõige olulisem veiseliha impordimaa, on samasugused probleemid,?

?Veiseliha impordiriikide loetelu on hullulehmatõve leviku tõttu oluliselt kitsenenud ning kodumaist toodangut lihtsalt ei jätku,? selgitas viimast nädalat tegevdirektorina lihaliidu eesotsas olev Helle Koppel hinnatõusu põhjuseid. Tema väitel peaksid kõrgemad sisseostuhinnad tootjaid siiski tulevikus motiveerima.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm ütles, et kehvematel kuudel on nad sunnitud koguni 50 protsenti veiselihast Poolast sisse vedama. ?Nõudluse rahuldamine sajaprotsendiliselt kodumaise toodanguga ei ole reaalne,? arvas Horm. Hinnatõusu toodetele ennustab temagi.

Kõrgem sisseostuhind mõjutab Villemi sõnul kahtlemata letihindu. ?Valmistoodangu vähemalt kahe-kolmeprotsendiline hinnatõus tuleb juba märtsis,? ütles Villem.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing