E-Betoonelement avab ainulaadse kontorihoone

ÄP Online 02. märts 2001, 00:00

E-Betoonelemendi müügi- ja marketingidirektori Liivo Leismanni väitel on Eesti esimese Termo-Deck-maja valmimine oluline samm.

?Keskkonnasõbralikkus ja säästlik ehitus muutub Eestis üha tähtsamaks ning Termo-Deck on ökoloogiline uue põlvkonna lahendus, mis on loodussõbralik ning hoiab oluliselt kokku energiakulu arvel,? sõnas Leismann.

Termo-Deck on ökonoomne kliimakontrolli süsteem, mis kasutab ära betooni omadust soojust akumuleerida. ?Erinevalt traditsioonilistest kliimasüsteemidest, mis kasutavad suurt hulka energiat, et loodusjõududega võidelda, paneb Termo-Deck loodusjõud hoopis enda kasuks tööle,? ütles Liivo Leismann.

Termo-Decki puhul ei ole üldjuhul hoones vaja täiendavaid jahutusseadmeid. Paneeli õõntest läbipuhutava õhu soojusenergia salvestub betoonis ning tasakaalustab ruumi päevased temperatuurikõikumised.

Rootsi konsultatsioonifirma Theorells Installationskonsult AB andmetel on Termo-Deckil põhinevate hoonete aasta keskmine energiakulu 40?60 kWh/m², mis on kuni kaks korda väiksem uute traditsioonilisel viisil lahendatud hoonete aastasest energiavajadusest ja 5?7 korda väiksem enamiku Eestis viimase 20 aasta jooksul ehitatud hoonete energiavajadusest.

Termo-Deck-süsteemi arendasid 70ndatel aastatel välja kaks Rootsi inseneri, keda inspireerisid antiikajal kasutatud ehitustehnikad. Täna kasutatakse Termo-Deck süsteemi nii büroohoonete, korterelamute, koolimajade, hotellide, vanglate kui ka teiste ühiskondlike hoonete puhul.

E-Betoonelement on suurim raudbetoonelementidel põhinevate ehituslahenduste pakkuja Eestis. Firmal on Eestis kolm tootmisüksust, mis toodavad ligikaudu poole Eesti ehitusturul kasutatavast monteeritavast raudbetoonist.

E-Betoonelement kuulub Euroopa ja USA juhtivaid ehitusmaterjalide tootjaid ja edasimüüjaid ühendavasse konsortsiumi CRH. Firma 2000. aasta käive oli 176,6 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing