Eesti piiril valmistutakse suu- ja sõrataudiks

06. märts 2001, 08:57

Kaitsmaks Eestit Suurbritannias puhkenud suu- ja sõrataudi eest, otsustas veterinaar- ja toiduamet varustada Ikla ja teised piiriteenistused desinfitseerimislahusega, kirjutab Pärnu Postimees.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli teatel hakatakse autorehve ja piiriületajate jalatseid desinfitseerima niipea, kui suu- ja sõrataud peaks jõudma Mandri-Euroopasse.

'Haigustekitaja ei püsi ohtlik üle 48 tunni ja enne Eestisse jõudmist tuleb autodel läbida mitme riigi piiril kontroll,? ütles Pärtel. ?Seetõttu on äärmiselt vähetõenäoline, et haigustekitaja jõuab praegu Eestisse.?

Pärteli andmeil on Prantsusmaal ja mitmes teises Lääne-Euroopa riigis kahtlustatud, et loomad on nakatunud suu- ja sõrataudi, kuid kusagil peale Suurbritannia ei ole seda ohtlikku haigust diagnoositud.

Veterinaar- ja toiduameti asetäitja Mati Loit ütles, et praegu on Eestit ähvadav suu- ja sõrataudioht väike, kuid see suureneb kevadel, mil nakkust võivad edasi kanda rändlinnud ja inimesedki hakkavad rohkem reisima.

Ettevaatusabinõud on Eesti siiski juba tarvitusele võtnud. Lennujaamades kontrollivad veterinaar- ja toiduameti töötajad kõigi Suurbritanniast saabunud reisijate pagasit ja reisijad peavad enne riiki lubamist ületama desinfitseerimislahusega töödeldud vaiba. Saabunud ei tohi 48 tunni jooksul minna farmi või loomakasvatusasutusse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing