Eestlane sööb liha mõnuga edasi

Sulev Oll 07. märts 2001, 00:00

?Tihti on lihaga kitsas käes,? tunnistab Sikupilli Prisma lihaosakonna juhataja Tiia Karu. ?Näiteks on Rakvere Lihakombinaadil pidevad tarneaugud.? Mõnena defitsiitsetest kaupadest nimetas ta marineeritud searibi ja subprodukte. ?Ei jätku keelt, maksa,? loetleb Karu.

Vastandina kartusele, et hullulehmatõve ümber käiv arutelu veiseliha tarbimist vähendab, kinnitab Karu, et loomaliha ost on isegi suurenenud. ?Vahepeal oli langus tõesti päris suur,? räägib ta. ?Nüüd on aga ilmselt aru saadud, et kauplustes müüakse kontrollitud kaupa.?

Lihatarbimise allakäigu versiooni lükkab ümber ka Prisma värske kala ja liha osakonna juhataja Marge Lasn. ?Müüginumbrid pole alla läinud, ka veiselihal mitte,? ütleb ta. Küll kinnitab Lasn kanaliha tarbimise kasvu ja seda, et Tallegg ei suuda kauplust piisavalt varustada. ?Detsembris alanud tendents jätkub kahjuks senini,? sõnab ta.

Ostjate arvu vähenemist ei tunneta kaupluste kõrval burgerimüüjadki. ?Klient uurib küll, millest burger koosneb, aga ostu sooritamata siiski ei jäta,? räägib ASi Nehatu juhataja Jaan Luks.

Hesburger ASi tegevdirektor Toomas Veersalu väidab, et müüginumbrid pole muutunud. ?Liha tuleb Soomest, kus hullulehmatõbe pole ja alalised kliendid teavad seda,? kommenteerib ta.

McDonalds Eesti ärikonsultant Dmitri ?alov eitab samuti külastajate arvu vähenemise kuuldusi. ?Sügisel, talvel ja kevadel lihtsalt on külastajaid vähem, aga see on igal aastal nii,? väidab ?alov. Ka ei seosta ta 3. märtsil menüüsse lisatud sealihaburgerit hirmuga loomalihasööjate arvu vähenemise ees. ?See toode oli meil juba ammu plaanis,? kinnitab ?alov.

Tarbija eelistuse muutumiseks on peale burgerimüüjate valmis ka lihakombinaadid. Nii räägib ASi Tarva Lihakarn tehnoloog Elme Niinemäe, et veiselihatoodete hulk väheneb alates detsembrist. ?Esiteks küsitakse degusteerimistel sageli, kas see või teine toode pole mitte veiselihast, teiseks napib veiseid,? ütleb Niinemäe.

Loomaliha müügi vähenemist nendib ka ASi Saaremaa Liha- ja Piimatööstus tehnoloog Malle Mägi. ?Napilt võetakse suitsusinke, märgatavalt on vähem läheb restoranidele mõeldud sise- ja välisfileed,? tõdeb ta. Restorane pole ostma mõjutanud ka hinna alandamine.

Muudatusi retseptuuris Saaremaal siiski ei kavandata, seda ei tehta ka Rakveres. ?Kõigil toodetel on koostis peale märgitud, klintidel on võimalus valida,? kommenteerib Rakvere Lihakombinaadi peatehnoloog Viiu Kübar. ?Näiteks Laada- ja Talguvorst on valmistatud kanalihast.?

Viimaste puhul tunnistas Kübar siiski, et vorstid pole mitte kodumaisest kanalihast ning tarbija eelistab endiselt tuntud vorstisorte, nagu Laste-, Doktori- ja Juustuvorst.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing