Jaapani pangandust ähvardab krahh

Romet Kreek 09. märts 2001, 00:00

Jaapani rahandusminister Kiichi Miyazawa hoiatas, et Jaapani finantssüsteem on kokkuvarisemise äärel. See info ei tulnud päris üllatusena, kinnitades kartusi Jaapani pangandussektori halvast olukorrast.

Jaapanis läheneb majandusaasta lõpp (31. märts), mil oodatakse kasumite kojutoomist. See toob endaga kaasa valuuta müümise ja jeenide ostmise, mis pärast uue majandusaasta algust taas valuutaks vahetatakse ja välismaale investeeritakse. Eile kasutasid Jaapani eksportöörid võimalust tuua varakult kasumeid koju.

Kui hommikupoole domineeris rahandusministri negatiivne sõnum, siis õhtupoole lisandus väheke positiivsemat tooni. Nimelt kinnitas Jaapani keskpanga esimees Masaru Hayami, et tugev jeen on Jaapani huvides. Jaapani valitseva partei liige teatas, et täna avaldatava majanduse kriisist väljatoomise kava osana võib valitsus osta Jaapani aktsiaid, stimuleerimaks majandust.

Maailma suurima laenuvõtja Jaapani valitsuse reitingut on rahvusvahelised reitinguagentuurid majanduse kehva olukorra pärast juba alandanud. Jaapani riigivõlg moodustab projektsioonide alusel 2002. aasta märtsis 130 SKTst. Sellist võlga on intresside tõusu korral raske teenindada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing