Nokia tegi kõlakatele lõpu

Peeter Koppel 16. märts 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturud asusid eilse kauplemispäeva alguses toibuma üleeilsest järjekordsest kukkumisest.

Meelestatuse muutuse, mis viis esialgu Nasdaqi üldindeksi taas üle 2000 ja Dow Jonesi tööstusliku keskmise üle 10 000 punkti, kutsus esile aktsiaturu olukorra paranemine Jaapanis ja kasumihoiatusega seotud kuulujuttudele lõpu tegemine maailma suurima mobiiltelefonide tootja ja põhjanaabrite au ja uhkuse Nokia poolt. Jaapani aktsiaturu kosumine on analüütikute hinnangul siiski ebakindel, sest sealsel turul on tavaks pärast suurt kukkumist teha jõulisi korrektsioone, kuid siis pärast edasi kukkuda. Samas oli Nokia avaldus esialgse kasumiprognoosi paikajätmisest kontrast viimase aja trendile, kus eriti just tehnoloogiaettevõtted annavad pidevalt kasumihoiatusi. Nokia näitas avaldusega koha kätte ka konkurentidele Motorolale ja Ericssonile, kes olid hiljuti samuti sunnitud oma esialgsetest kasumiprognoosidest taganema.

Helsingi börs tegi eile börsi juhtaktsia Nokia toel läbi järsu tõusu ning HEX-indeks lõpetas 8,1 protsenti kõrgemal 8706,25 punktil.

Nokia pani lõpuks punkti juba pikemat aega väldanud spekulatsioonidele, nagu oleks ettevõttelt tulemas kasumihoiatus. Ettevõte teatas, et jätab oma esimese kvartali kasumiprognoosi 0,19 eurole aktsia kohta. Siiski vähendas Nokia selle aasta esimese kvartali käibe kasvu prognoosi 25?30 protsendilt 20 protsendini ja andis mõista, et kasumiprognoos tuleb täis marginaalide kasvu arvelt.

Nokia aktsia tegi uudise tõttu läbi tõelise hinnaralli, lõpetades 13,2 protsendi võrra kõrgemal 27,79 euro tasemel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:16
Otsi:

Ava täpsem otsing