Tõeline talv on Soomes

Vilve Torn 16. märts 2001, 00:00

Seda, miks inimesed igal talvel raha kulutavad ja Soome suusatama sõidavad, nimetavad kõrvaltvaatajad ainult senikaua kiiksuks, kuni nad ise korra sealsetes suusamägedes ära on käinud.

Kuigi Eestis oodatakse juba pikisilmi kevadet ja suusatamise lõbud on arvatavasti järgmise aastani peast visatud, tasub siiski teada, et vaid mõnisada kilomeetrit põhja poole on tõeline talv. Lähimad tõelised suusamäed asuvad Soomes ning meie mäed on nendega võrreldes üks tavaline laste harjutusmägi. Suusahooaeg kestab põhjanaabrite juures isegi kuni maikuuni. Aega veel on.

Soome turismiarenduskeskuse ja Soome statistikaameti läbi viidava turistiuuringu põhjal olid eestlaste seas mullu talvel soosituimad Soome suusakeskused Himos (9615 ööbimist), Levi (1428), Vuokatti (956), Tahko (763) ja Ruka ( 548).

Himos on eestlaste vaieldamatu lemmik oma läheduse ja heade majutusvõimaluste tõttu, samuti on autosõidukaugusel Tahko suusakeskus. Lapimaal asuv Levi sarnaneb üha enam luksusliku Alpi suusalinnakuga ja after-ski on seal euroopalikult vilgas. Vuokattile on kindlasti lisanud tuntust see, et Eesti suusakoondis on paiga mitmel korral oma treeninglaagriks valinud ning tõsiasi, et lisaks mäe- ja murdmaasuusavõimalustele on seal üks parim troopiline veekeskus ? Katinkulta. Ruka suusakeskus on viimastel aastatel uuenduskuuri läbi teinud ja tänu headele suusa- ning lumelauanõlvadele ning arvestatavale after-ski?le tõusnud noorte lemmikkeskuseks.

Soome kiirest majanduskasvust tuleb lähiaegadel tulu ka Soome suusakeskustele, suured investeeringud ja lausa looduse ümberkujundamise projektid ootavad peagi paljusid keskusi. Hoopis uue sisu saavad Nokia-linnale Oulule lähimad Iso-Syöte ja Syötekeskuse taliturismikeskused. Viimane uudis (HS 9.03.2001) tuli Tahkost: Tahkovuori pisut üle 300 meetri kõrgust suusamäge plaanitakse samavõrra taevale lähemale tõsta ja teha nii Tahkost korralik alpi-tüüpi suusakeskus.

Aeg Soome suusakeskustes ei peatu: kui oletegi jõudnud enamikus kohtades käia, tasub alustada uut ringi, sest suusakeskused, mida paar aastat tagasi külastasite, on nüüd hoopis teistsugused, kaasaegsemad ja seltskonnagi poolest rahvusvahelisemad: Soome on asunud oma suusakeskusi turustama ka mujal Euroopas, sest Soomes maksab veel lubadus lumekindlast talvest.

Kui mulle hiljuti ettepanek tehti Himosele suusatama minna, võtsin selle rõõmuga vastu. Paraku läks minuga nii, et pärast esimest päeva minust enam suusatajat ei olnud. Pidurdasin laskumisel valesti ning kukkusin õnnetult. Diagnoosiks põlvelihaste rebend.

Tagantjärele mõtlen, et see oli ikkagi õnnelik õnnetus, kuigi operatsioon on veel ees.

Kui midagi soovitada, siis seda, et kindlasti tasub eelnevalt suusaasjatundjatelt suusatunde võtta. Siis on julgem tunne. Kindlasti tasub ka valida õige raskusastmega mägi. Kui suusatamises on pikk vahe sees olnud, ei ole mõtet kohe järsu mäe peale minna. Algaja jaoks sobib ideaalselt ka laste mägi ning seal sõitmist ei tasu küll häbeneda.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08
Otsi:

Ava täpsem otsing