Intressilangus kütab taas kirgi

Peeter Koppel 20. märts 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturud alustasid eilset kauplemispäeva kerge tõusuga, oodates Föderaalreservi vabaturukomitee tänaselt istungilt samme, mis peaks maailma suurimale majandusele taas eluvaimu sisse puhuma.

Analüütikute hinnangul mõjuks aktsiaturgudele stimuleerivalt stsenaarium, mille kohaselt langetaks Föderaalreserv täna baasintressi 50 baaspunkti võrra ning ühtlasi üritaks turgusid ka sõnadega rahustada. Mida optimistlikum oleks Fedi retoorika, seda positiivsemalt turud reageeriksid.

Peamiste indeksite kukkumine on viimasel ajal olnud suhteliselt järsk, see annab aluse loota mingit korrektsiooni. Samas ei julgenud turuosalised enne Föderaalreservi oodatavaid samme tõsisemaid otsuseid vastu võtta.

Eilse kauplemispäeva alguses oligi investorite seas valdavaks emotsiooniks siiski ettevaatlikkus ning peamine tähelepanu näis koonduvat kindlamate vana majanduse ettevõtete aktsiatele.

Stockholmi börsil alustas üks börsi juhtaktsiatest Ericsson eile küll jõulise tõusuga, kuid ei suutnud päeva lõpuni seda tõusu hoida. Kauplemispäeva alguse tõusu tingisid kuulujutud lähiajal avalikustatavast radikaalsest kulude kärpimise programmist.

Helsingi börsil dikteeris eile liikumissuuna traditsiooniliselt Nokia.

Vaatamata esialgsetele vastupidistele hinnangutele asus Nokia aktsia Helsingis pärast reedest väikest langust taas kerkima ning suutis lõpetada 4,13 protsenti kõrgemal 28,5 eurol. Börsi kauplemisaktiivsus oli siiski suhteliselt madal ning selle tingis sarnaselt USA turgude eilse käitumisega tahtmatus enne Föderaalreservi tegutsemist suuremaid otsuseid vastu võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing