Intressi alandamine on halb uudis

Tõnis Oja 21. märts 2001, 00:00

Euro kurss kerkis eile dollari suhtes viimase nädala kõrgeimale tasemele, sest ettevaatlikud valuutadiilerid kasutasid juhust ning võtsid veidi üle nädala kestnud dollari tõusult saadud kasumit.

Kõik finantsturud olid eile väga ettevaatlikud. Oodati USA Föderaalreservi Vabaturukomitee istungit. Analüütikute ja maaklerite üldsus on üksmeelel, et USA keskpank kärbib oluliselt intressimäärasid. Erineval seisukohal ollakse numbri suuruse osas. Võlakirjaturgudel jagunesid 0,50- ja 0,75protsendipunktilise intressikärpe uskujad pooleks.

Samas on olukord kujunenud selliseks, et ükskõik, mida Fed teeb, on see ikka halb uudis. Kui intressi alandatakse pool protsenti, on turud arvatavasti pettunud sellepärast, et alandati liiga vähe. Kui tuleb kolmveerandprotsendiline intressi alandamine, tõlgendatakse seda, et Ameerika Ühendriikide majandus on väga halvas seisundis ning aktsiate hinnad võivad samuti rängalt kukkuda. Kui intressikärbe tuleb kahest tõenäolisemast numbrist erinev, võib finantsturgude reaktsioon olla äraarvamatu. Pole siis mingi ime, et erilist kauplemistuhinat enne Fedi otsust turgudel ei olnud ning kasutusele võeti kõikvõimalikud ettevaatusabinõud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:17
Otsi:

Ava täpsem otsing