Neljapäev 27. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Karune Pärnoja (PM nädalakommentaar)

Inno Tähismaa 24. märts 2001, 12:27

Käesolevat nädalat majanduses võib julgesti nimetada karude mölluks, kirjutab Postimehe majandustoimetus juht Aivar Reinap nädalakommentaaris.

Karu teatavasti sümboliseerib aktsiaturgudel hinnalangusele mängivat investorit.

USA turgudel lauslangusesse läinud aktsiad tekitasid ebakindlust kogu maailma börsidel ning puutumata ei jäänud ka Tallinna börsil niigi kiduvad aktsiad. Et Eestis on enamik aktsiaid koondunud pikemaajalistele või siis tugevama närvikavaga investoritele, kes on karastunud 1997. aasta kriisist, siis iga maailma kriis enam kohalikke verest välja ei löö.

Sarnaselt aktsiaturuga oli ka majandusminister Mihkel Pärnojal küllalt karune nädal. Eesti Raudtee erastamisjandist seni pääsenud erastamisagentuuri nõukogu esimeest tabas ootamatult üle aasta vanuste sündmuste avalikuks tulek.

Majandusministri otsese alluva, riigihangete ameti juhi Ülo Sarve süüdistus, et erastamisagentuur ei täitnud riigihangete seadust, mida varjati Pärnoja valet täis kirjaga, oli kui bumerang, mis kord õhku visatuna tabas ootamatult viskajat ennast kuklasse.

Pärnoja püüdis küll üha kasvavat muhku varjata kaitsepolitseile esitatud avaldusega, kuid Sarve üha valjeneva süüdistuse kaja ei paista veel vaibuvat.

Eilses Postimehes püüdis Pärnoja oma usaldusväärsuse langevat trendi pidurdada abitu katsega jagada kogu vastutus kunagiste tegude eest kogu erastamisagentuuri nõukoguga, pääsemaks poliitilise vastutuse kilbi varju. Tema väide stiilis «riigihankeametile saadetud kiri, pole minu kiri, millel on küll minu allkiri» pigem näitab ilmekalt, kui vastutustundetud on meie riigijuhid.

Kui ka erastamisagentuuri nõukogu esimees ei soovi vastutada oma möödalaskmiste eest, siis pole põhjust seda oodata väiksematelt ametnikelt. Ka oma põhitöökohal majandusministrina on Pärnoja saanud hakkama kahjuliku tegevusega.

Energiaturu regulaatori energiaturu inspektsiooni töösse sekkumine ning allutamine oma kontrolli alla paralleelselt monopoolsuse suurendamisega elektriturul võib elektritarbijatele veel küllalt kalliks maksma minna. Elektri väiketarbijad on seda tunnetanud juba üha tõusvate elektrihindade ja Eesti Energia ebasõbraliku ning kummalise klienditeeninduse kaudu.

Kui Eesti aktsiad võivad pärast langust peagi taas tõusule pöörata, siis määrdunud mainega ministri reiting ei tõuse enam kunagi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing