Koorilaul läheb kulukamaks

Merike Ojasson 04. aprill 2001, 00:00

Viru poistekoori dirigent Hirvo Surva meenutab Saksamaal toimunud juhtumit, kus autorikaitse mõiste koorile päris otseselt selgeks tehti.

?Enne kirikukontserti astus minu juurde üks inimene, kes küsis, mida me laulame ja palus vaadata noodimappi. Kiitis repertuaari ning ajas niisama juttu. Järgmisel päeval saime trahvi, sest selgus, et tegemist oli ühe autoriõigusega tegeleva inspektoriga,? meenutas Surva.

Surva sõnul tohib noote paljundada õppeotstarbel, kuid kuna kontserdil lauldi nootidest, tuli ka trahvikviitung, mille võõrustajakoor eestlaste eest ära maksis.

?Nüüd tuleb noote kirjastusest eraldi tellida, laulja ei pea kogumikega lavale minema. Toetan autorikaitse nõuet, sest autor elab ju sellest, tal on oma lepingud kirjastustega,? lisas Surva.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo sihtasutuse juhataja Ilmar Moss selgitas, et laulupidude jaoks tehtud noodivihikud vastavad kõigile autorikaitseseadustele, ka on suudetud kõigile lauljatele selgeks teha põhimõte, et igal lauljal on oma originaalnoodivihik. ?See on võimalik tänu suurtele tiraa?idele. Kui rääkida noodikirjandusest üldisemalt, on probleemid suuremad. Kui koorilauljad peavad ise tasuma nii ruumiüüri kui ka koorijuhi töötasu ja oma sõitude kulud, tekib just nootide ostmise juures tõrge. Seni, kuni paljundustehnika on käepärast, paljundatakse ikka noote,? kommenteeris Moss.

Ka Eesti Kooriühingu tegevdirektorina tegutsev Moss lisas, et autorikaitse temaatika on üks kooriühingu lähiaja tegevuse prioriteetidest.

?Nootide paljundamine on senini terav probleem ka näiteks Soomes, kus on autorikaitse põhimõtteid juba aastaid tutvustatud. Eestis on ebaseadusliku nootide kopeerimisega seotud kaks märksõna ? psühholoogiline barjäär originaalnootide hinna pärast ja majanduslik vaesus,? sõnas Moss.

Eesti Autorite Ühingu tegevdirektori Kalev Rattuse arvates on noodipaljundus omamoodi surnud ring ? lauljad ei osta originaalnoote nende kõrge hinna pärast, samas oleksid nootide hinnad madalamad, kui nende tiraa? oleks suurem.

?Seaduse järgi on paljundatud noot piraatkoopia ja selle kasutamine samamoodi trahvitav. Nootide paljundamine on seotud eetikaküsimustega, koorilauljad saevad piltlikult öeldes seda oksa, millel ise istuvad,? ütles Rattus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing