Teenuste ettemaks kahandab Eesti Raudtee kliente

04. aprill 2001, 17:48

Aprillis kehtestatava uue tariifisüsteemi tõttu võivad üle poole Eesti Raudtee umbes 90 kaupa vedavast kliendist tegevuse lõpetada, kirjutas venekeelne majandusleht Delovõje Vedomosti.

Kui varem pidid raudtee kasutajad maksma kuu või kvartali kaupa ainult tariifi, siis uus tariifisüsteem koosneb kolmest jaotusest: tavalisest tariifist, lepingutasust ja tasust veomahu pealt. Peale tariifi küsib hakkab Eesti Raudtee ülejäänud tasusid nõudma aastase või pikema ettemaksuna.

Eesti Raudtee kommunikatsioonijuhi Andrus Kuusmanni sõnul on suured ühekordsed ettemaksed soliidsetele firmadele, kel on suur käive ja tasemel partnerid, täiesti jõukohane. Tema hinnangul kaob väike osa veomahust ja umbes 90st kaupa vedavast kliendist jääb alles 70-75.

Ekspediitorfirma Verneriin ASi direktori Ljudmila Komarova sõnul on selgusetu, kuidas edasi töötada. ?Uus süsteem on jõukohane üksnes üksikutele ettevõtetele nagu LinkOil või Baltrail, mis veavad üle miljoni tonni kaupa aastas,? ütles ta. Verneriini puhul läheb näiteks ühe tonni metalli vedu firmale uue süsteemi järgi 13% võrra kallimaks.

Ekspediitorfirmad peavad seega hakkama tõstma hindu veoste tellijate jaoks, kellel on aga Komarova sõnul valida ka Läti ja Leedu odavamate tariifide vahel. Verneriini juhi arvates ei suuda pooled Eesti ekspediitorfirmad Eesti Raudtee uute nõudmistega kohaneda.

Kuusmanni sõnul on uus süsteem mõeldud eelkõige klientide distsiplineerimiseks: vana süsteemi järgi ulatus vedajate deklareeritud ja tegelikult veetud kaupade koguste lahknevus 30%ni, mis takistas Eesti Raudteel vedude planeerimist. Eesti Raudtee peadirektor Parbo Juchnewitchi sõnul ei ole uus süsteem seotud raudtee eelseisva omanikuvahetusega.

Kuusmanni sõnul kasvab raudteeteenuste hind uue süsteemiga tervikuna vaid kuni 10%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing