Efektiivselt pehme enesekaitse

Priit Harik 10. aprill 2001, 00:00

Jaapani võitluskunsti täielik nimi on keeruline nagu saareriigi keelgi: wado-ryukarate-do ju-jitsu kempo. Traditsionaalne jaapani võitluskunst ühendab Okinawa karate, jaapani ju-jutsu ja relvatehnikad.

Sõna wa tähendab jaapani keeles harmooniat ja väljendab wado-ryu harjutamise kõrgeimat eesmärki ? vaimselt ja füüsiliselt arenenud isiksust, kes on võtnud omaks traditsiooniliste võitluskunstide põhimõtted.

Wado-ryu ja selle harjutamine jagatakse viieks osaks.

Tai ehk keha ? parandatakse oma kehalisi võimeid: kiirust, painduvust, koordinatsiooni, vastupidavust ja tervist. Harjutamise üks eesmärke on püsida terve ja elujõulisena kuni kõrge vanaduseni. Seepärast on wado-ryu osaks ka teraapia, mis sisaldab endas erinevaid tervisevõimlemise võtteid, oskust anda esmaabi, ennetada ja parandada haigusi, mõjutades tundlikke närvipunkte.

Gi ehk tehnika ? wado-ryu?s kasutatavad löögid, heited, liigesetehnikad, valuvõtted, kägistused ning relvatehnikad. Võitluskunsti raskemaid komponente on ma-ai ehk oskus valida igale tehnikale sobiv distants ja sooritada see mõjusaimal hetkel.

Kokoro element sisaldab õpinguid võitluskunstide ajaloost, teooriast ja filosoofiast, samuti istuvat meditatsiooni.

Harjutamise üks müstilisemaid osi on ki ? kui inimese kehaline ja vaimne jõud läbi õige asendi, lõdvestuse, hingamise ja keskendumise sulavad kokku, sünnib teistlaadne jõud, mis ei sõltu enam otseselt füüsilisest vormist, vaid harjutamisaja pikkusest ja keskendumisvõimest.

Ki valdamist peavad Hiina ja Jaapani õpetajad meistriks saamise tähtsaimaks osaks.

Wado-ryu tehnikas peavad sisalduma kõik viis elementi ja moodustuma ühe terviku.

Wado-ryu on ennekõike elustiil, mille kaudu inimene püüdleb vaimse ja kehalise täiustumise poole. Asjatundliku õpetaja juhatusel on treeningud turvalised ja sobivad kõigile soost, vanusest ja füüsilistest võimetest olenemata.

Kuna wado-ryu põhineb inimkeha anatoomia, biomehaanika ja füsioloogia põhjalikul tundmisel, siis ei vajata palju jõudu, et vastast heita või kontrollida. Seetõttu pole wado-ryu pehmed, vastase rünnakujõudu ärakasutavad tehnikad väliselt eriti efektsed, kuid on lõpuni viiduna väga tõhusad. Seda omapärast võitluskunsti õpetab eestlastele Wado-ryu Akadeemia Eesti (WAE), mis kuulub ülemaailmse Wado-ryu Akadeemia liikmeskonda. WAE peainstruktor Tanel Lihtmaa on õppinud ja õpib kolme jaapanlasest tippmeistri käe all.

Kõigil Wado-ryu Eesti Akadeemia harjutajatel on võimalus igal aastal osaleda treeninglaagrites-seminarides, mida viivad läbi Jaapani õpetajad. Lihtmaa on ka ainsana Eestis wado-ryu peaõpetaja Hironori Ohtsuka II poolt litsentseeritud ja atesteeritud wado-ryu instruktor, kellel on üheksa-aastane instruktori kogemus õpetada autentset ja algupärast wado-ryu stiili.

Noorukina tegelesin d?uudoga, mis kahjuks hiljem pooleli jäi. Olen käinud ka jõusaalis ning mänginud korvpalli, kuid need spordialad ei rahuldanud ei minu huvisid ega leevendanud pingelisest tööst tekkinud terviseprobleeme.

WAE treeningule jõudsin kuulutuse kaudu. Otsisin intelligentset ning tervisele turvalist võitlusala, mida õpetab ametlikult atesteeritud õpetaja. Kõik need komponendid ma wado-ryu?s ka leidsin. Lisaks treeningutelt saadud heale enesetundele köidab mind ka wado filosoofia ning tehnikate lahtiseletamine, mis muudab harjutused mõtestatud tegevuseks. Soovitan kõigile otsida spordiala, mis lisaks füüsisele aitab ka vaimu vormis hoida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing