Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Analüütikud: 3:1 Ühispanga müügi kasuks

    Kas Rootsi Swedbanki ja Skandinaviska Enskilda Bankeni (SEB) ühinemine saab ikka teoks?
    Sander Danil (S.D): Kõige tõsisem hoop kahe Rootsi panga ühinemisele saab tulla ainult aktsionäride poolt, aga ma ei näe selleks erilist võimalust. Majanduslikus mõttes on ühinemine õige käik.
    Toomas Reisenbuk (T.R): Vaatamata sellele, et Rootsi pankade turuosa ühinemisel võib mõnel ajahetkel langeda, on pikas perspektiivis ühinemine kasulik.
    Veikko Maripuu (V.M): Karisid sellel ühinemisel kindlasti tuleb, sest Issanda ja Euroopa Liidu teed on imelikud. Kuid ma usun, et kuna see annab positiivse tulemuse, siis liit läheb läbi.
    Kuulduste kohaselt töötab Hansapank välja võimalikke stsenaariume, kuidas Rootsi pankade ühinemine Eestis võiks aset leida. On see nii?
    Urmas Riiel (U.R): On selge, et eestlased ja rootslased suhtlevad. Oleks imelik, kui rootslased ütleksid Hansapanga juhtkonnale, et teie ärge mõelge selle peale. Ma usun küll, et võimalikke stsenaariume arutatakse päris tõsiselt, kuid see on juhtkonna kompetentsi kuuluv küsimus.
    Mida te siis välja olete mõelnud, kas on ka mõni stsenaarium, mida saab kindlasti välistada?
    U.R: Täna on kõik variandid töökorras ja kaalumisel.
    Kaasa arvatud Hansa- ja Ühispanga liitumine Eestis?
    U.R: Ma arvan, et see stsenaarium on seal nimekirjas alumises otsas ehk praktiliselt välistatud.
    Kas pankadele ostjaid üldse leidub?
    T.R: Kas müüakse Hansapanga Grupp, SEBi investeeringud või erinevad pangad, huvilisi on kindlasti, küsimus on rahas. Kui müüakse SEB ülesehitatud pangad Balti riikides (Ühispank Eestis, Unibanka Lätis ja Vilniaus Bankas Leedus ehk troika ? toim.), siis tekib küsimus, kas SEB saab tagasi sinna pankadesse paigutatud raha.
    S.D: Lõpuks taandub kõik hinnale. Äris pole olemas otsuseid, et põhimõtteliselt ei müüda midagi. Kui keegi teeb väga hea pakkumise, siis müüakse ka Hansapank. Hansapanga müügi puhul on muidugi probleem, et väga palju raha tuleb korraga välja käia.
    U.R: ma arvan, et kõik Skandinaavia pangandusgrupid on huvilised.
    Mis räägib Ühispanga müügi kasuks?
    T.R: Hansapank on üks efektiivsemaid kui mitte kõige efektiivsem pank Kesk- ja Ida- Euroopas, millel on jätkuvalt suurepärased kasvuväljavaated. Ma arvan, et selle grupi omamine ühinenud Swedbanki ja SEBi jaoks on oluline. Pärast Taupomasise erastamist ei välista ka seda, et müüakse kogu troika.
    V.M: Otsuste kaalukeeleks saab Leedu Hoiupanga ehk Taupomasise ost Hansapanga poolt. Mida aeg edasi ja mida enam Taupomasis integreerub Hansapanka, seda majanduslikult vähem efektiivsem Taupomasise müük on.
    Kas saab väita, et kuna SEB ei pruugi investeeritud raha tagasi saada, siis kaldub otsus Hansapanga müügi kasuks?
    T.R: Mina küll ei usu. Teised argumendid kaaluvad selle üles. Igatahes loodan, et seda ei tehta. Hansapanga müügil tekib olukord, et selle potentsiaali näevad paremini regioonis olijad. Teised ei pruugi seda hoomata, mistõttu ma ei usu, et keegi maksaks Hansapanga eest 3?4kordse raamatupidamisliku väärtuse.
    U.R: Kui vaadata potentsiaalsete ostjate nimekirja, siis ma ei ole päris sellega nõus, et Hansa eest ei oldaks valmis maksma kolm korda raamatupidamislikku väärtust. Ma ei ole selle vastu, et osa otsuseid ei ole ratsionaalsed, kuid pigem pooldaksin seda teist teed.
    Kui tõenäoline on, et ei müüda üks ega teine pank, vaid müüakse mingi osa näiteks laenuportfellist?
    V.M: Võib-olla selleni peab isegi minema, eriti Lätis, kus ametivõimud on öelnud, et ei ole probleeme Hansapanga ja Unibanka liitmisega. Siiski tekib mõnes osas, eriti liisingus, kontsentratsiooniga probleeme. See võib teha protsessi üsna keeruliseks ja tuleb erinevat osa või valdkonda hakata hajutama. Eestis ja Leedus ei ole erinevate tegevuste müügist isegi midagi rääkida, sest ühinevate pankade kontsentratsioon turu jaoks on nii või teisiti liiga suur.
    T.R: Mina kipun arvama, et inimesed eelistavad lihtsaid lahendusi ja ei minda väga keerulistele lahendustele.
    Kas on mõned argumendid Hansapanga müügi kasuks?
    S.D: Hansapank on olnud suhteliselt iseseisvam Swedbankist, kui võrrelda troika integreeritust SEBi gruppi. Arvestades, et SEB on ülekaalus liitunud pangas, võib see integreerituse tase olla kaalukeeleks. Kuigi on raske loobuda väga efektiivsest pangast, on majanduslik põhjendus see, et Hansapank on väga heas müügikorras ja seisus. Tõenäoliselt saaks temast täna suhteliselt hea hinna võrreldes sellega, kui läheks lähiperioodil müüma troikat, kus majanduslik efekt jääb täiesti saamata.
    Kas saab öelda, et Hansapanka oleks praegu targem müüa?
    S.D: See oleks ühinenud panga poolt väga julge samm. Kõige rohkem ta kaotaks Hansapanga müügiga Eestis, kus ta on kõige domineerivam, efektiivsem ja tugevam. Samas on siinne turg kõige enam välja arenenud ja kasvupotentsiaal siin kõige väiksem võrreldes teiste Balti riikidega. Leedus aga kõige suurem.
    T.R: Hansapanga suurim väärtus on inimestes. Seal on oskusi ja kultuuri, mis omavad tähtsust palju rohkem. Seda saab üle viia teistesse riikidesse. Täna me räägime Balti riikidest, võib-olla 5?10 aasta pärast me räägime Venemaast. See on see potentsiaal, mida ei saa hetkel kroonidesse arvutada.
    Mis saab klientidest, kui leidub investor, kes maksab Hansapanga eest suurt hinda. Ta tahab ju oma raha tagasi saada?
    V.M: Kui tuleb uus siia mängija, siis lõppkokkuvõttes mõjub see turule hästi, sest tekib konkurents. Ega tänasel päeval väga palju hullemat olukorda kliendi jaoks, oleme ausad, ei saa ette kujutada. Hullem oleks see, kui Hansapank ja Ühispank pandaks kokku ja me liiguksime Eestis tõepoolest ainult ühe panga suunas.
    T.R: Palju sõltub ostja identiteedist ja kultuurist. Mina arvan küll, et on päris suur vahe, kas Ühispanga ostaks ära Nordea või GE Capital.
    Milline arengustsenaarium oleks Hansapanga väikeaktsionäridele kõige kasulikum?
    T.R: Seda, kas inimestel on mõistlik müüa aktsiad 200 krooniga näiteks 2001. aasta sügisel, saame me teada alles mitme aasta pärast. Arvan, et ka 200 krooni ei peegelda tegelikult Hansapanga potentsiaali. Kui teha optimistlik prognoos 10?15 aasta peale, eeldades, et selles perspektiivis on panga varade ja ligilähedaselt ka kasumi kasvutempo 15 portsendi kandis aastas, siis jõuaksime hoopis teiste numbriteni.
    S.D: Olukord läheb segasemaks, kui Hansapank jääb alles ja müüakse siis kas troika tervikuna või kui hakatakse üksikute osade kaupa Hansapangaga liitma. Siis tekib küsimus vahetuskursist. Kui tänane Hansapanga hind ei vasta tema väärtusele, tuleb jälgida, et potentsiaalne liitumine toimuks õige suhte alusel. Vastasel juhul Hansapanga aktsionärid võivad natuke kaotada.
    Kas Hansapank lahkub börsilt?
    S.D: Siin on võimalik ka selline variant, et vahepael lahkutakse ja tullakse tagasi, kui on mingi suurem holding üles ehitatud.
    T.R: Kas on selgeid põhjusi või tegureid, millele tuginedes peaks Hansapanga noteerimine jätkuma. Üks ja kõige olulisem põhjus on Hansapanga juhtkonna motiveerimine. Teine, ma usun, on see, et ühinenud pangal on põhjust uhke olla, et neil on Baltimaades kiiresti kasvav osa ja noteeritud olek annab võimaluse seda sõnumit võimendada.
    V.M: Ilmselt ei ole võimalik teha pankade müüki väikeaktsionäridele valutult, mistõttu on võimalik, et vahepael noteerimine lõpetatakse. Samas on noteeritud olemine Hansapanga jaoks oluline.
    Milline on teie hinnangul kõige tõenäolisem stsenaarium?
    V.M: Kui mina oleksin ostja, sooviksin osta efektiivsemat süsteemi ja kõik paneb paika raha. Täna on argument, et ka müüja jaoks on otstarbekam jätta alles Hansapank. Hansapanga väärtus on suurem, kui ostja on nõus selle eest maksma.
    U.R: 51 protsenti, et Hansapanka ei müüda, 49 protsenti teiste stsenaariumide tõenäosus, kaasa arvatud see, et müüakse Hansapank.
    T.R: Pean tõenäoliseks, et Hansapanka ei müüda.
    S.D: Pigem kaldun arvama, et troikat tervikuna ei müüda. Kui ei müüda Hansapanka, siis leitakse muid sobitamisvariante. See tähendaks, et Ühispank läheb müüki, aga Lätis ja Leedus toimub selekteerimine. Pean siiski tõsiseks võimaluseks, et Hansapanga müüki kaalutakse.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.