Eesti Telekom maksab kopsakat omanikutulu

Viktoria Korpan 26. aprill 2001, 00:00

Eesti Telekomi nõukogu otsustas eile, et toetab juhatuse ettepanekut maksta eelmise aasta kasumi arvel dividendina välja 4 krooni aktsia kohta ning erakorralise dividendina 1,5 krooni aktsia kohta. Kokku maksab Eesti Telekom välja 756 miljonit krooni, millest 370 miljonit jagavad omavahel kontserni suuromanikud Rootsi Telia ja Soome Sonera, 206 miljonit krooni omanikutulu saab Eesti riik, kelle käes on 27,3 protsenti Telekomi aktsiatest.

Investeerimispanga Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu ütles, et tema ootas Eesti Telekomi aktsia dividendideks 6 krooni aktsia kohta.

?Minu ootused olid natuke kõrgemad,? rääkis Maripuu. ?Eesti Telekom oleks võinud maksta palju suurema summa, kuid sel aastal tuleb Eesti Telekomil kindlustada koduturgu, investeerida kvaliteeti, toodetesse, andmesidesse, klienditeenindusse.?

Maripuu prognoosi kohaselt investeerivad Eesti Mobiiltelefon ja Eesti Telefon sel aastal kokku ligi 1,3 miljardit krooni.

Ka Ühispanga analüütik Sander Danil ütles, et ootas Telekomilt 6 krooni suurust dividendi.

?See on mõnevõrra vähem, kui oleme oodanud, kuigi 5,5 krooni on päris kopsakas dividend ja sellega võib rahule jääda,? sõnas Danil. ?Selle otsusega saab Telekom ülekapitaliseerituse probleemi veidi leevendada. 3Gni on veel päris kaua aega ning selleks pole veel vaja raha koguda. Arvatavasti 3G litsentsi oksjoni Eestis ei tule, samuti paistab, et suuri investeeringuid firmadesse või ülevõtmisi ei tule.?

Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk ütles, et Telekomi juhtkonna otsus dividendi suuruse kohta vastas täpselt Trigon Capitali ootustele. ?Meie ootasimegi dividendideks 5,5 krooni,? sõnas Reisenbuk. ?See oli suhteliselt agressiivne otsus, mis peegeldab mingil määral seda, et suuri investeeringuid ei ole plaanis ja tuleb kasumit jagada.?

Sellest, et Eesti Telekom jagas dividendi kaheks osaks, on oodata, et järgmisel aastal nii suurt dividendi Telekomilt ei tule, ütles Reisenbuk.

?5,5 krooni oli juhtkonna ettepanek, mida nõukogu on aktsepteerinud,? ütles Stocholmis viibinud ASi Eesti Telekom juhatuse esimees Jaan Männik eile pärast nõukogu koosolekut. ?Ükskõik, mis välja pakud, alati leidub inimesi, kes arvavad, et võinuks rohkem maksta, aga vahe 5,5 krooni ja 6 krooni vahel pole suur.?

Täna avalikustab Eesti Telekom 2001. aasta I kvartali tulemused.

Veikko Maripuu prognooside kohaselt on Eesti Telekomi 2001. aasta esimese kvartali käive 961 miljonit krooni ja kasum 215 miljonit krooni. ?Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ootame 2,5 protsendi võrra suuremat käivet,? ütles Maripuu.

Trigon Markets ootab Eesti Telekomi kasumiks aga 220 mln krooni ehk 10% mullusest vähem. Trigon ootab Eesti Telekomi grupi selle aasta esimese kvartali käibeks 986 miljonit krooni ehk 5% enam kui mullu samal ajal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing