Gaas lööb sooja hinna üles

Andres Reimer 27. aprill 2001, 00:00

?Katastroof,? ohkas ASi Põlva Soojus juhataja Ilmar Torn, kuuldes maagaasi hinna rohkem kui 10protsendilisest tõusust järgmisel aastal. ?Kui inimesel on valida, kas osta päts leiba või tasuda kallimaks läinud soojuse eest, valib ta leiva.?

Soojuse megavatt-tunni hinna tõus 325 kroonilt 358 kroonile ohustab Torni sõnul Põlva Soojust pankrotiga, sest paljud tarbijad Põlva linnas pole suutelised nii palju maksma.

Eesti Gaas murrab varem antud lubadust hoida gaasi hinna tõus 2?3 protsendi piires, sest Venemaa gaasitarned kallinevad rohkem kui kümnendiku võrra, kinnitas eile Moskvas Gazpromiga hinnaläbirääkimisi pidanud Eesti Gaasi peadirektor Aarne Saar. ?Järgmise aasta alguses tõuseb maagaasi hind rohkem kui 10 protsenti, kuid see hind jääb püsima kaheks aastaks,? ütles Saar.

Samamoodi pidi gaasi hinna stabiilsuse garanteerima Eesti Gaasi poolt Gazpromiga mullu sõlmitud kuueaastane leping.

Ligi 6000 krooni aastas kütte eest tasuva neljatoalise Tallinna korteri kulutused kasvavad üle 600 krooni võrra, sest gaasi hind moodustab ASi Tallinna Soojus kinnitusel lõviosa tootmiskulutustest.

?Kui gaasi hind tõuseb, vaatame kindlasti läbi ka oma hinnad,? ütles Tallina Soojuse juhatuse esimees Jaak Ziugov.

Äripäeva arvutuste kohaselt võib Tallinna Soojuse lokaalkatlamajade tarbijatele ühe megavatt-tunni sooja hind tõusta praeguselt 359-lt 395 kroonile ja ülejäänud soojatarbijatele 349-lt 384 kroonile.

Hind Tallina Soojuse klientidele võib järgneva kahe aasta jooksul tõusta gaasi kallinemise ja ettevõtte rendile andmise tõttu kuni 600 kroonini megavatt-tunnilt, ütles Mustamäe Korteriühistute Ühenduse esimees Mart Vinnal.

Gaasi hinna kümneprotsendilisel tõusul pole dramaatilist mõju lokaalkatlamaja rajanud korteriühistutele, sest soojuse hind nendes on tunduvalt väiksem Tallinna Soojuse pakutavast. ?Näiteks korteriühistus Mustamäe tee 149 maksab soojus 230 krooni megavatt-tunnist, mistõttu ligi 23kroonine hinnatõus pole liiga suur,? selgitas Vinnal.

Elektrienergia hinda gaasi kallinemine ei mõjuta, sest gaasiga töötava Iru elektrijaama osatähtsus Eesti elektritoodangus jääb vaid paari protsendi piiridesse, öeldi Eesti Energiast.

Iru elektrijaama, mis rahuldab üle poole Tallinna küttevajadusest, seadmed võimaldavad Eesti Energia andmetel valida gaasi hinna ülemäära suure tõusu korral kütteks masuudi.

Maailmaturul jätkab gaasi hind pikemas perspektiivis naftast kiiremat tõusu, ütles Äripäeva analüütik Tõnis Oja. ?Maailma energeetikagigantide vahel puhkenud heitlus USA, Austraalia ja Põhjamere gaasimaardlate pärast ilmestab maagaasi hinnatõusu,? selgitas Oja.

Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on gaasi hind USA kaubabörsil tõusnud rohkem kui 2,3 korda, samal ajal aga nafta hind vaid 1,5 korda.

Maagaasi tarvitamine Eestis suureneb pidevalt. Kui varasematel aastatel kasutasid katlamajad gaasi 50?70 protsendi ulatuses, siis nüüd on see protsent Eesti Gaasi andmetel juba 95?100. Suuremates linnades, kus gaasitoru olemas, viidi mullu sellele küttele üle kokku kümme katlamaja. Tööstusettevõtetest on viimasel ajal teinud gaasitrassiga ühinemise otsuse Tallinna Farmaatsiatehas ja Fazer Eesti. Gaasikütte saavad ka kõik Stockmanni lähedusse kerkivad kõrgelamud ja Radissoni hotell, aga ka enamik uusi eramupiirkondi.

Eesti Gaas ja Gazprom allkirjastavad hinnakokkuleppe 15. mail, kui selgub täpne hinnatõus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing