Välisinvestorite ülistamisest

02. mai 2001, 00:00

Mulle on küll arusaamatu, miks Äripäev nii väga ülistab välisinvesteeringute Eestisse meelitamist. Meil enam ei olegi peaaegu midagi müü, kõik on niigi maha parseldatud. Üks suur tükk on veel olemas, see on riigimets. Ka maast on üle 6000 ruutkilomeetri välismaalastele müüdud.

Hea on, et nende statistiliste arvutuste järgi sisemajandusekoguprodukt on kasvanud, aga kuidas see kajastub tegelikkuses palgasaaja heaolus? Keskmine palk on meil arvestuslikult üle 5000 krooni. Aga arvestusse ei võeta ettevötteid, kus on töötajaid alla 20. Ja edasi arvutatakse järgijäänutest alumine ja kõrgem detsiil maha ning tulebki ilus riigi keskmine palk, mille järgi siis makstakse eliidile palka.

Vaadake neid intresse, millega meie pangad laene annavad ? miks nad on niipalju kõrgemad euriborist.

Miks on näiteks Hansapanga väikelaenu intress 13-15%, aga samal ajal autoliisingu intress 5,9%. Või miks pole loodud Eestis hüpoteekpanka?

Miks on meil köik tagurpidi võrreldes Euroopa Liiduga, kuhu me nii kibeleme? Näiteks Euroopa Liidus saab ettevõtja kinnistu olemasolul laenu 2,25%ga.

arnojaal@hot.ee

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:26
Otsi:

Ava täpsem otsing