Kolmapäev 26. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Poolemiljardine tehing suurendas hüppeliselt eksporti Jaapanisse

Inge Rumessen 07. mai 2001, 00:00

Statistikaameti väliskaubandusstatistika sektori juhataja Merle Saaliste sõnul on tegemist elektrimasinate ja seadmetega, mille kaubakood viitab mobiiltelefonidele. Saaliste ei saanud firma nime küll avalikustada, kuid andis mõista, et ka import Jaapanist Eestisse on samaväärselt eelnevatel kuudel kasvanud. Firma eksportis pärast töötlemist Jaapanisse 458 miljoni krooni väärtuses mobiiltelefone.

Mobiiltelefonide tootja ja Eesti suurima eksportööri Elcoteq Tallinna juht Ilmar Petersen eitas nii suuremahulist tehingut Jaapaniga. Samas väitsid mitmed ekspediitorfirmad, et ilmselt on Soome kaudu tarnitud mobiiltelefone Jaapanisse.

Statistikaameti värskete andmete järgi kasvas märtsis eksport Jaapanisse võrreldes veebruariga hüppeliselt 0,1 protsendilt 8,1 protsendile ekspordi kogumahust. See tõstis Jaapani eksportriikide nimistus kolmandale kohale. Samas on eksport Soome vähenenud samal perioodil 15 protsendi võrra, 46,7-lt 31,7-le.

Kuigi Elcoteq ise eitas sidemeid Jaapaniga, pidasid mitmed väliskaubanduse ja transiidiga kursis olevad elektroonikafirmade juhid ainuvõimalikuks siiski Elcoteqi seotust suurtehinguga. ?Ainult Elcoteq saab selle taga olla,? sõnas ASi Tondi Elektroonika juht Uno Abru.

Statistikaameti andmetel on Elcoteq Tallinn Eesti suurim eksportöör, mille ekspordimaht moodustas möödunud aastal kogu Eesti ekspordimahust 12,4% ehk 5,4 miljardit krooni. Elcoteq Tallinn on Elcoteq Networki tütarettevõte, mis on asutatud 1993. aastal. Tehase pindala on 17 200 ruutmeetrit. Tänavu sügisel valmib tehase laiendus, millega Elcoteq Tallinn saab juurde 7100 m2 täiendavat pinda.

Sellel aastal valmib Tallinnas Elcoteqi uus, tuhande töökohaga tehas, mis hakkab valmistama mobiilside tugijaamade elektroonikat.

Seoses Elcoteqi suurkliendi Ericssoni mobiiltelefonide tootmise restruktureerimisega lõpetas firma Ericssoni telefonide tootmise Eestis, mis sundis ettevõtet vallandama 600 töötajat 3200st.

Elcoteqi esimese kvartali käive oli 6,8 miljardit krooni, kasvades 272% möödunud aasta sama ajaga võrreldes ja 58% möödunud aasta viimase kvartaliga võrreldes.

Tegevuskasum oli 203 mln krooni, möödunud aastal samal ajal oli tegevuskasum 25 miljonit krooni.

Maksueelne kasum oli 187 mln krooni, möödunud aastal samal ajal oli firma tegevuskahjum 31 miljonit krooni.

Omakapitali tootlus tõusis 15,7 protsendini aastas. Möödunud aasta kogukäive kasvas ennustuste kohaselt enam kui kaks korda.

Elcoteqi head tulemused on seotud firma tegevuse globaliseerumisega, see peegeldub eriti selgelt esimese kvartali heades tulemustes.

Elcoteqi strateegia on pakkuda klientidele täielikku teenustepaketti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing