Väike käive erihuvi alla

Peep Sooman 10. mai 2001, 00:00

Ainuüksi tänavu kahe kuuga tagastas maksuamet 400 miljonit krooni käibemaksu kogutust enam.

Rahandusministeeriumi tellimusel maksuameti üha suurenevat käibemaksu tagastamist uurinud Taani maksuspetsialistid soovitasid Eestile maksuseaduste karmistamist ja maksuameti volituste suurendamist.

Koos tolliameti kogutud maksudega on riigi käibemaksutulu küll positiivne, kuid Eesti seadused on liiga leebed maksumaksjate suhtes, kes ei esita deklaratsioone või deklareerivad uskumatult väikseid summasid, leidis ekspertgrupp.

Tänavu valminud eksperthinnangus on kirjas, et sellistel juhtudel tuleb maksuametil tõestada, milline oli ettevõtte tegelik tulu. Praegu võib aga tegeliku tulu tõestamine osutuda väga keeruliseks.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luusi sõnul on maksuamet vastavalt oma võimetele soovituste suunas liikunud. ?Palju aitas meid Diveci juhtum, kus me saime palju seoseid teada,? ütles ta.

Luusi sõnul tuleks kasuks, kui Eestis kehtestataks sarnaselt Soomega mudel, kus erinevate ettevõtlusliikide puhul on teada selles tegevusalas tegutsevate ettevõtete käekäik. Kui mõni ettevõte oma deklaratsiooni kohaselt võrreldes konkurentidega kiratseb, on Soome maksuametil õigus nõuda firmalt objektiivseid selgitusi, miks neil kehvasti läheb. ?Eesti seaduste kohaselt ei pea ettevõte tõestama, et ta ei varjanud tulusid, vaid maksuamet peab tõestama, et ta varjas,? ütles Luus. ?Aga see on poliitiline otsus,? lisas ta.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Rein Järvelill ütles, et idee anda maksuametile õigus kahtluse korral ettevõtjalt selgitusi nõuda tundub olevat hea. ?Sellisel juhul peaks maksuametil olema põhjendatud alus,? lisas ta.

Rayond Weili ning Seiko kellade maaletooja AS Baltic Watch osanik ja juhatuse liige Toivo Aalja ütles, et ettevõtja kohustus tõestada maksuametile oma süütust oleks märk sellest, et riik ei usalda ausat ettevõtjat. ?See oleks ettevõtluse piiramine. Siis hakkaks vestlus teemal, et ma olen karu ja mitte kaamel, aga ma pean seda veel tõestama,? lisas kellaärimees.

Taani ekspertide hinnangul on maksuameti käibemaksutulu negatiivne paljuski ülisuure impordi tõttu. Näiteks 1998. aastal moodustas kaupade import Eestis 73 protsenti SKTst, samuti intensiivseteks importijateks peetud Hollandil, Ungaril ja T?ehhil moodustas kaupade import 45?52 protsenti SKTst.

Et käibemaksulaekumisi suurendada, pakuvad Taani eksperdid välja muuta käibemaksuseadust, et täiendada maksuameti käsutuses olevaid kontrollvahendeid ja karmistada käibedeklaratsioonide mitteesitamisel rakendatavaid sätteid. Muu hulgas pakutakse välja soojusenergia 0-protsendilise käibemaksumäära tühistamist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:28
Otsi:

Ava täpsem otsing