Fakto lõi pretsedendi

Peeter Raidla 11. mai 2001, 00:00

Toivo Urva, kes on ka ise Nissani autode müümisele keskendunud Fakto väikeaktsionär, ütleb, et Eesti maksuseadused on vastuolulised. ?Mitte meie ei kohtle oma aktsionäre ebavõrdselt, vaid kõik teised dividendide maksjad on oma juriidilisest ja füüsilisest isikust aktsionäre ebavõrdselt kohelnud,? väidab Urva, kelle arvates on Fakto otsus pretsedenti loov.

Tänavu märtsis, enne Tallinna Väärtpaberibörsilt lahkumist kogunenud Fakto aktsionäride üldkoosolek otsustas maksta kõigile aktsionäridele dividende 7 krooni aktsia kohta. Kui juriidilisest isikust aktsionärid said nimetatud 7 krooni puhtalt oma pangaarvele, siis füüsilisest isikust aktsionäride arvele laekus iga aktsia pealt vähem kui 5 krooni. Teisisõnu, dividendidelt makstav tulumaks oli dividendist maha arvestatud.

Juriidilised isikud tasuvad dividendidelt teenitud tulu pealt tulumaksu alles siis, kui nad oma aktsionäridele omakorda hakkavad dividende maksma, selgitab Toivo Urva. ?Ma ei tea, miks pangad ja teised börsiettevõtted siiani selle peale pole tulnud,? imestab Urva. ?Nad on läinud lihtsama vastupanu teed.?

Mäletatavasti otsustas Fakto aktsionäride koosolek nii oma põhiaktsionäri Leho Siimseni survel, kellele kui eraisikule kuulub üle 30 protsendi ja kelle kontrolli all olevale Autoinvesteeringute OÜ-le 51 protsenti Fakto aktsiatest.

Toivo Urva sõnul kaalus Fakto enne otsuse langetamist asja põhjalikult, konsulteerides muu hulgas ka majandusministeeriumiga. ?Eesti maksuseadused on vastuolulised ja neid võib mitmeti tõlgendada. Meie arvame, et just meie tõlgendus on õige,? ütleb Urva.

Tallinna Väärtpaberibörs otsustas pärast Fakto kõnealust otsust arutada seda börsi noteerimiskomisjonis, kes pole aga seni seda jõudnud teha. Börsi avalike suhete osakonna juhataja Eva Palu ei osanud öelda, millal täpselt komisjon Fakto küsimust arutama hakkab: ?Me ei kommenteeri ette, vaid alles siis, kui komisjon on otsuse teinud.?

Eile pidi Fakto esitama maksuametile deklaratsiooni dividendide väljamaksmise kohta. Toivo Urva ei osanud öelda, kas see ka õigeaegselt ära saadeti: ?Sellega tegeleb finantsdirektor.?

Maksuameti peadirektori asetäitja Kaja Tamm on seda meelt, et kui Fakto on füüsilisest isikust aktsionäridele makstud dividendide pealt tulumaksu tasunud, siis on Fakto oma kohustuse maksuameti ees täitnud. ?Mulle tundub samuti, et Fakto pole oma juriidilisest ja füüsilisest isikust aktsionäre võrdselt kohelnud, kuid see pole juba enam maksuameti, vaid Fakto üldkoosoleku pädevus,? sõnab Kaja Tamm. ?Ebavõrdne kohtlemine on ilmselge, kui juriidilisest isikust aktsionärid teenisid aktsia pealt 7 krooni, aga füüsilisest isikust aktsionärid 5 krooni ringis. Aga meil pole sinna midagi parata.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing