Kingid tuli deklareerida

11. mai 2001, 00:00

Olen kuulnud, et eelmise aasta deklaratsiooni E-vormi lisas ?Tabel 1? oleks pidanud deklareerima ka peres tehtud jõulu- ja sünnipäevakingitused. On see tõsi? Kui me seda ei teinud, kas keegi seda kontrollib? Ja mis siis saab?
Kurb, aga tõsi: oleks pidanud jah. Kui lugeda tulumaksuseaduse § 34 punkti 8, on selge, et ettevõtluse tulust saab maha arvata ainult töölepinguga tööle võetud inimestele tehtud kingitusi ? siis nimetatakse neid erisoodustusteks. Tabelis 1 oleks pidanud deklareerima kingitusi, mida ei saa ettevõtlustulust maha arvata. Oma pere liikmetega ei ole teil tõenäoliselt töölepinguid sõlmitud, nii et... Teooria on siin selline. Pesamuna kutsutakse kohalikku maksuametisse ja küsitakse: Jõuluvana käis? Käis. Kingitusi tõi? Tõi. Ahhaaa! Ilmselt kehtib siin Venemaa omaaegse peaministri ütlus: tahtsime paremini, välja tuli... Loodan, et kohalikel maksuametitel jätkub huumorimeelt ja napib aega, nii et teooria praktikasse ei rakendu ning et selle aasta deklaratsioonides taolisi apsakaid enam ei esine.

Üritasin tulusid elektrooniliselt deklareerida. Sotsiaalmaksu deklaratsioonil aga ei arvestatud minu tegelikult tehtud avansilisi makseid, vaid mingeid müstilisi määratud makseid, mis olid üle kahe korra väiksemad minu tegelikest maksetest. Selle tulemusel tuli mu juurdemakstav summa suurem, kui oleks pidanud tegelikult olema. Mida sellega ette võtta?
Midagi oli maksuameti programmis valesti tõesti. Aga hiljemalt 31. maiks saadab kohalik maksuamet teile teatise juurdemakstava summa kohta ja seal peaks kõik juba õigesti olema. Nii et juurde maksate selle teatise, mitte e-deklaratsiooni järgi. Ja pensioni arvestusse peaks ka jõudma teie poolt tegelikult makstud kroonid.

Kas tööandja poolt minu eest makstud sotsiaalmaks lahutatakse minu tulude pealt arvutatud maksust maha?
Ei lahutata. Ettevõtlus ja palgatöötajana töötamine on teineteisest sõltumatud asjad. Tööandja poolt makstud sotsiaalmaksu arvestatakse avansiliste maksete juures. Kvartalis peab teie eest laekuma vähemalt valitsuse kinnitatud miinimumi pealt arvutatud kolmekordne maks, s.o 693 krooni. Kui tööandja on teie eest selle jagu sotsiaalmaksu ära maksnud, siis ettevõtjana ei pea te juurde maksma. Kui aga aasta läbi on, peate maksma sotsiaalmaksu kogu oma ettevõtluse tegelikult maksustatavalt tulult. See, et tööandja on ka midagi maksnud, ei lähe enam arvesse. Pensioni arvestusse lähevad aga kõik teie arvele laekunud sotsiaalmaksu maksed, ükskõik, kes neid teinud on.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing