Uus-Meremaa ja Lõuna-Aafrika veinid

Rein Kasela 11. mai 2001, 00:00

Uutest veinimaadest on eriti jõuliselt viimastel aastatel esile kerkinud Uus-Meremaa.

Viinamarjade kultiveerimine algas Uus-Meremaal 1840. aastate paiku, kui kummipuumetsades töötavad Jugoslaavia aladelt pärit mehed nõudsid joogiks veini. Neile oli omasem Saksa stiili vein, see tingis ka, et alustati saksapäraste istikute kultiveerimist. Alles 1960. aastate paiku jõuti tõdemuseni, et nendele põldudele sobivad ikkagi prantsuse sordid; kliima on neis paigus väga sarnane Kesk-Prantsusmaaga (Loire?i alad). Maailmakaardile jõudsid Uus-Meremaa veinid pärast üht mälestusväärset veinitutvustust Londonis 1985. aasta veebruaris.

Montana Sauvignon Blanc 2000 Marlborough ? Uus-Meremaa suurim ja päikeserikkaim piirkond Lõunasaare põhjaosa kivisel lauskmaal.

Kahvatu õlgkollase värvusega valge kuiv vein. Aroomis tunda hästi palju värskeid rohuseid nüansse: nõgest, sparglit, värsket karusmarja. Fantastiline aasalillede meeldivalt magus lõhn, millele lisandub veel virsiku nüanss.

Maitses tunda samuti rohusust, lõpuni küpsemata karusmarja. Pikk järelmaitse säilitab mõnusa sidrunhappe maitse suus. Ega asjata nimetata Sauvignon Blanci veini Uus-Meremaa parimaks. Tihti võrreldakse teda ka Prantsuse väga hea Sancerre veiniga.

Suurepärane aperitiivvein. Toidulaual on eelistatud mereannid, jõekala keskmises kastmes, fooliumis küpsetatud punane kala, külmad suupisted, hautatud kana. Aperitiivina serveerida 8 kraadi juures, toiduga sobib 10kraadine temperatuur.

Orienteeruv jaehind 150 kr.

Montana Cabernet/Merlot 1999 Hawkes Bay ? Põhjasaare keskosas vulkaanilisel pinnasel kasvavad hästi tumedad viinamarjad.

Sügava, sinakaspunase värvusega keskmise täidlusega seguvein. Aroomis annab tooni mustsõstrakeedis, mida täiendab tugev kuivatatud ploomi ja tammevanilje mõju. Värskust lisab kerge piparmündi nüanss.

Keskmise täidlusega, ümar, mahlane, mõnus seltskonnavein. Järelmaitse lühike, kerge happe ja kakao mõjutustega. Viinamarjaistikud on veel liiga noored, et oodata pikka pargist järelmaitset.

Suvine grill-liha, -kana, -vorstide, küpsetatud sealiha, küpsetatud kodulindude, valgehallitusjuustude (Brie) ja Eesti juustude parim kaaslane. Serveerida veidi jahutatult 16?17 kraadi juures.

Orienteeruv jaemüügihind 150 kr.

Uus-Meremaa tõusev täht on Pinot Noir vein, mida kahjuks Eesti turul praegu veel ei ole.

Soovitaksin proovida ka Lõuna-Aafrika veine ja sellest piirkonnast räägime Puhkepäeva järgmises numbris ka lähemalt.

Stellenboschi veinipiirkonna Vlottenburg Kelderi veinid on meie turul alles suhteliselt värsked.

Chenin Blanc 2000 Vlottenburg Kelder Stellenbosch

Chenin Blanc on valgetest marjadest kõige enam kasvatatav mari. Kahvatukuldne, kergelt roheka varjundiga valge kuiv vein. Aroom on intensiivne, värske. Tooni annavad eksootilised puuviljad, melon, papaia, aga ka maasikas. Maitses domineerib hästi tasakaalus hape, tunda rohusust, samuti troopiliste puuviljade nüansse. Pikk ja suus jahedust tekitav järelmaitse.

Suvine aperitiivvein, samuti sobib hästi värskete salatite, aga ka suitsukala juurde. Serveerida suvel 8?9 kraadi juures.

Jaehind 87 kr.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing