Valitsuse võimalik otsus viis EVP hinna langusse

Kaja Koovit 11. mai 2001, 00:00

Erastamisväärtpaberi (EVP) eilne sulgemishind oli 50,5 senti. Nädala ajaga on erastamisväärtpaber oma börsiväärtusest kaotanud ligi 20 protsenti.

Ajaloo kõrgeimal tasemel oli EVP eelmise aasta 2. novembril, mil erastamisväärtpaberi sulgemishinnaks oli börsil 73,5 senti.

EVP hinnalangust saab otseselt siduda kuuldusega, et valitsus võib pikendada erastamisväärtpaberi kehtivusaega, ütles investeerimispanga Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu. Maripuu sõnul on EVP poliitiline instrument, millel ei ole otsest fundamentaalset väärtust. ?EVP põhirisk ongi see, et ta on täielikult poliitika meelevallas,? ütles Maripuu.

?Tänasel päeval ei julge keegi, kellel otsest vajadust ei ole, poliitiliste tuulte meelevallas EVPsse spekulatiivselt investeerida,? ütles Maripuu.

Teisipäeval edastasid uudistekanalid, et valitsus võib seoses maareformi oodatust aeglasema kuluga valikuliselt pikendada erastamisväärtpaberite kasutusaega, sest suuremahulise EVPde ülejäägi puhul pole võlakirjade emiteerimine otstarbekas.

Seni on rahandusministeerium prognoosinud EVPde kasutusaja lõpuks 1. juulil 2002 umbes 100?300 miljoni EVP suurust ülejääki. Ülejäägi ulatuses on olnud kavas välja anda kuni 10aastase lunastustähtajaga võlakirjad.

Juhul kui maareformi aeglane kulg jätkub ja prognoosid tuleb ümber vaadata, peab langetama otsuse, kas pikendada valikuliselt EVPde kasutusaega, möönis nädala alguses rahandusministeeriumi finantsteenuste osakonna juhataja Veiko Tali. Tali sõnul on eelistatum ja mõistlikum variant EVPde kasutusaja valikuline pikendamine, mitte võlakirjamahu oluline suurendamine.

Ühispanga kapitaliturgude strateeg Aivo Kangus lausus, et erastamisväärtpaberite kattevaraga on kõik korras, probleem on pigem selles, et kattevara erastamine ei ole mitmel põhjusel sujunud piisava kiirusega. Vabade riigimaade erastamise aeglustumine tekitab investorites ebakindlust, tõdes ta.

Kangus möönis, et EVP viimaste päevade hinnalangus on olnud suur, kuid sellest ei tasuks investoritel paanikasse sattuda ega emotsionaalselt erastamisväärtpabereid müüma tormata, vaid otsused tuleks tõsiselt läbi kaaluda.

?Olukord on ebakindel, aga mitte lootusetu,? lausus Kangus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing