Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Lapsed tahavad suvel tööd teha

Merike Ojasson 17. mai 2001, 00:00

Saue linn korraldab koostöös noortekeskusega töölaagrit kolmandat korda. Noortekeskuse juhataja Erna Gerndorfi sõnul puhastatakse sel suvel Saue tammikut, lisaks aitavad lapsed värvida vanemate inimeste aiapiirdeid.

?Teeme lastega korraliku töölepingu, nende töötasu on 10 krooni tunnist puhtalt kätte. Lapsed on jaotatud brigaadidesse, igal kuueliikmelisel grupil on oma brigadir,? rääkis Gerndorf. ?Huvitav on see, et lapsed töötavad väga korralikult ja jälgivad täpselt, kes ja kuidas tööd teeb. Oleme püüdnud korraldada ka laagri lõpul preemiareisi, aga lapsed hoiavad väga omateenitud raha, suhteliselt lühikese tööpäeva pärast loobusime ka toitlustamisest.?

?Ma teeksin tööd küll, kui seda kuskilt leiaks,? kinnitas Tallinna Ühisgümnaasiumi 6. klassi neiu Kati Altsaar. ?Praegu saaks olla ainult lehemüüja, keegi ei võta 13aastast tööle. Tahaksin olla jäätisemüüja, lehti võiks ka riisuda, kuigi mulle see eriti ei meeldi. Sada krooni kuus oleks palgana täitsa piisav, töötaksin terve suve.?

17aastane Andres rääkis, et tema hakkab suvel 25kroonise tunnitasuga tööle peretuttava majaehitusel. ?50 krooni tunnist oleks juba väga hea raha,? ütles Andres.

Sel aastal õpib Tallinna koolides kokku üle 58 000 lapse, potentsiaalseid tööle tulijaid on ligi 55 000.

?Kui suudame 400-500 lapsele töömaleva kaudu tööd pakkuda, loeme Tallinna noorte töömaleva pilootprojekti õnnestunuks,? rääkis Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Tarmo Valgepea. Eile oli noorte töömaleva vastu huvi tundnud vaid kümmekond ettevõtjat.

Tallinna linna eelarves on tänavu 850 000 krooni, millest tasutakse töömalevas osalejate toitlustamiskulud, juhendajate töötasu ja maleva korralduskulud. Ettevõtjate kohustus on lastele palka maksta. Sõltuvalt vanusest võivad 13-18aastased töötada päevas 4?6 tundi.

ASi Kesklinna Pargid juhatuse esimees Mai Lepp lubab lastele suveks pakkuda riisumis-, rohimis- ja haljastustöid. ?Ka eelmisel aastal oli meie juures tööl 20-liikmeline hästi organiseeritud grupp, noored korrastasid ?nelli tiigi ümbrust,? rääkis Lepp.

Loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et loomaaias on aastaid suvel tööl olnud kolm noortegruppi, põhiliselt tehakse haljastustöid. ?Kõigile töölaagrite gruppidele kingime suvel ühe tasuta loomaaiakülastuse,? lubas Kaal.

Reisihimulistele gümnaasiumiõpilastele korraldatakse töölaagreid kogu maailmas, pakutakse näiteks restaureerimise ja looduskaitsega seotud töid. Töötegemine on enamasti vabatahtlikkuse põhimõttel ehk ilma palgata.

Katre Merimäe Eesti Noorsootöö Keskusest nimetas, et välismaa töölaagrite sageli sümboolse osavõtutasu eest kaetakse majutus- ja toidukulud. Laagrist osavõtja peab maksma viisa- ja reisikulud.

Programmi Platform raames saavad laagrites osaleda 14?25-aastased noored, riikidest on esindatud näiteks Belgia, Hispaania, Saksamaa ning osavõtutasu algab 560 kroonist.

?Vabatahtlik töö kestab päevas üks-kaks tundi, palju on ka muid vaba aja tegevusi. Enamasti töötatakse väljas, kas heinamaal või põldudel. Näiteks Saksamaal korrastavad noored kohalike spetsialistide juhendamisel vanu mälestusmärke ja haudu,? tutvustas olusid Merimäe.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing