Austraalia vein otse viljasalvest

Rein Kasela 25. mai 2001, 00:00

Veiniaedu hakati Austraalias rajama küll 100 aastat hiljem kui Lõuna-Aafrikas, kuid seda suuremat tähelepanu pöörati kvaliteedile.

Selle mandri veinid võitsid juba 1873 Viinis ja 1882 Bordeaux?s auhindu. Sarnaselt Euroopale laastas viinapuu-lehetäi Austraalia viinamarjapõllud ja Rohelise Mandri veinide uuestisünnist võime rääkida 1980. aastate keskpaigast, kui sealsed veinid tekitasid sensatsiooni Euroopas. Veinimaailm ei olnud harjunud nii võimsate ja puuviljaliste Chardonnay? ja Cabernet Sauvignoni veinidega, ning kui siia lisada veel väga soodne hinnatase, toimuski suur läbimurre rahvusvahelisel turul. Tänapäeval on tavaline, et Euroopa noored veinimeistrid siirduvad õppima Austraaliasse ja vastupidi. On tekkinud gastroleerivate nn Lendavate Veinimeistrite kategooria.

Jacob?s Creek Chardonnay 2000 South Eastern ? helekollase sädeleva värvusega, Adelaide?i linna lähedastelt küngastelt korjatud marjadest kääritatud vein. Aroomis tunda värsket kollast õuna, sidrunikoort, võid ja veidi pähklit. Maitselt puuviljane, võine, pehme; lisandub mineraalsus ja virsiku veidi terav nüanss. Meeldivaks teeb veini järelmaitse mõnus piprasus. Serveerituna 11 kraadi juures sobib hästi mereandidega, kalaroogadega, linnulihast toitude, samuti erinevate pastaroogade juurde. Poehind 110 kr.

Jacob?s Creek Shiraz Cabernet 1999 South Eastern ? värvuselt vaarikapunane; on kokku segatud Shirazi ja Cabernet Sauvignoni marjadest kääritatud veinidest. Shiraz, mis on Austraalia kliimas adapteerunud Rhone?i piirkonna Syrah? viinamari, annab kuumematel aladel sügava ?okolaadise veini ning jahedamas kliimas tuleb esile elegantne piprane maitse. Aroomis tunda ?okolaadi, küpset ploomi, münti, seedrit, lagritsat, musta sõstart ning veidi nõgest. Rohelise Mandrile omane mahlakas, marjane vein. Tunda on veidi tammevaadi mõju. Kerge park toob esile küpse ploomi ja tumeda kirsi nüansid. Mõnus vein ulukiprae, mahlase grill-liha, kodu- ja metslinnuprae, pastatoitude ning keskmise tugevusega juustude juurde. Soovitav serveerida 17?18 kraadi juures. Poehind 125 kr.

Lindemans BIN 65 Chardonnay 2000 South Eastern ? õlgkollase värvusega. Marjad on korjatud regiooni erinevatest viinamarjaaedadest, erineva kliimaga piirkondadest. Aroomis tunda viigipuud, greipi ja tsitrusvilju. Tammenüanss annab veidi magusa, pähklise tagapõhja. Maitse on kergelt täidlane, puuviljane. Jahedamast piirkonnast korjatud marjad on lisanud hapet, mis kombineerub meeldivalt kreemika, võise, tammise järelmaitsega. Suurepärane suvine aperitiivvein, samuti sobilik seaprae, rikkaliku kastmega kana- või kalatoitudega. Serveerimistemperatuur 11?12 kraadi sõltuvalt serveerimisviisist. Poehind 136 kr.

Lindemans BIN 50 Shiraz 1999 South Eastern ? tumeda kirsi värvusega ühest marjasordist valmistatud pooltäidlane vein. Aroomis võimutseb vürtsikus kooskõlas kirsikeedise, kirsikivi ja musta kuivatatud ploomi mõjudega. Veini küpsemine tammest vaatides on lisanud meeldiva võise tammenüansi ja kerge animaalsuse. Maitse on pehme, vürtsikas, lilleline, järelmaitses küpse ploomi ja tammevanilje mõjud. Serveerida jahutatult grill-liha, ahjus küpsetatud loomaliha ja keskmise täidlusega juustude juurde. Poehind 164 kr.

BIN ? see lühend koos numbriga esineb paljude Austraalia veinide etiketil ja tähendab otsetõlkes viljasalve. Pärast villimist laoti ilma etiketita pudelid küpsema veinikeldri salvedesse ja siit jõudis salve number hiljem ka etiketile, väljendades veini head küpsemispotentsiaali.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing