Esimene tehing tehti Hüvitusfondi võlakirjaga

Kadi Heinsalu 31. mai 2001, 00:00

Eesti Forekspanga nõukogu esimees Rein Usin kuulutas Tallinna väärtpaberibörsi avatuks ja president Lennart Meri sooritas kell 14.15 esimese tehingu börsi ajaloos, ostes maakler Riho Talumaalt neli Hüvitusfondi VI seeria obligatsiooni. Tehing tehti ürituselt telefoni teel. ?Kas odavamalt ei saa?? tingis Meri kõigi kuuldes väärtpaberi hinda, mis jäi lõpuks 78,5 krooni peale. ?Kombes,? teatas ta siis pealtnägijate sõnul rahulolevalt.

Aktsiatega kauplemine polnud eestlastele võõras juba viimased kaks aastat. Alates väärtpaberite keskdepositooriumi käivitamisest 1994. aasta hilissügisel sai kaubelda kommertspankade ja paari ettevõtte aktsiaga.

Börs võtab kasutusele ühtse indeksi Talse, mille algväärtus on 100 punkti. Indeksi koosseisu oli algselt kaasatud Forekspanga, Hansapanga, Hoiupanga, Tallinna Panga ja Ühispanga aktsia. Talse langes esimesel nädalal 98,5 punktini ja langus jätkus ka järgnevatel nädalatel.

Tallinna väärtpaberibörsi esimene kauplemispäev 3. juunil möödus pärast avamisele järgnenud nädalavahetust veidi vaevaliselt. Uudne süsteem ja reeglid ei tekitanud segadust mitte üksnes investorite, vaid ka maaklerite hulgas. Registreeriti 41 tehingut üheksa väärtpaberiga. Esimese börsinädala käive oli 15 miljonit krooni, koos vabaturu käibega 49 miljonit krooni.

Esimestel kuudel juhtus tihti sedagi, et börsi kodulehekülg oli rohketest huvilistest ummistunud ja huvilised ei pääsenud börsileheküljele ligi.

______________________________________

Tallinna Väärtpaberibörs

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing