Hansapanga reiting võib Eesti oma ületada

Inno Tähismaa 11. juuni 2001, 00:00

Hansapanga pikaajaline hoiusereiting võib tõusta mõne kuu jooksul seniselt tasemelt Baa1 (sama on ka Ühispangal ja Eesti riigil) tasemele A3, mis on kõrgeim Kesk- ja Ida-Euroopas. Parem hinne võimaldab pangal omakorda odavamalt raha sisse ja välja laenata.

Hansapangale antava hinde tõstmine veel lähiajal mingit mõju ei avalda, ütles Hansapangas välislaenude võtmise eest vastutav nn group treasurer Petteri Lappalainen. Ta tunnistas, et uus reiting muudab soodsamaks edaspidised laenud, mida pank võtab sügisel. Suvel Hansapank laenu ei võta, sest kavas on ära oodata, mis hinnaga hakkab oma võlakirju müüma Eesti riik.

Lappalainen ei osanud täpsustada, kui palju võib laen pangale odavamaks minna. Ta ütles, et uus hinne ei mõjuta varem võetud või juba kokku lepitud laene.

Hansapanga kohta äsja ülevaate koostanud Moody?se analüütik, Londonis töötav Edward Vincent ütles, et tema peab kõige olulisemaks panga üldise tugevusreitingu kerkimist (tasemele C-) kuu aega tagasi. Ka see on parim tulemus Kesk- ja Ida-Euroopas ning näitab panga võimet iseseisvalt ilma välise abita toime tulla.

Vincenti sõnul on Hansapanga hinde tõstmise juures määravaks panga tugevus turul, esindatus kõigis kolmes Balti riigis, head majandusnäitajad ja 58% osalust omava Rootsi Swedbanki tugi.

Vincent ütles, et Leedu Hoiupanga (LTB) ülevõtmine ei kujuta Hansapangale ohtu, sest vaatamata LTB võimalikele riskidele moodustavad selle panga varad vaid 34% Hansapanga varadest, kusjuures ostuhind ja investeeringukohustus 1,2 miljardit krooni jäävad alla panga tänavuse aasta planeeritavale kasumile.

Moody?se ülevaate järgi kujutab endast Hansapangale ohtu Hansa- ja Ühispanga suurosanike Swedbanki ja SEB liitumine Rootsis, mistõttu tuleb ühendpangal nii Eestis kui Leedus loobuda ühest pangast. Kuigi pankade müügi osas pole otsust veel tehtud, usub Moody?s, et Hansapank saab jätkuvalt tuge väljastpoolt.

Hansapangal on Eestis 59% hoiuste turuosa, Lätis 15% ja Leedus koos LTBga 36%. Laenuturul on turuosa Eestis 60%, Lätis 16% ja Leedus 20%. Pangal on kolmes Balti riigis kokku 2,6 miljonit eraisikust ja ligi 100 000 ettevõttest klienti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing