Taani plaaditöösturid kolivad tootmise Eestisse

Väinu Rozental 11. juuni 2001, 00:00

?Liimpuitplaadi müügihind maailmas on langenud nii madalale, et Taani tööjõuga ei püsi enam konkurentsis,? põhjendas GM Panelsi tegevjuht Urmas Lillepalu emafirma omanike otsust. Lillepalu andmeil on männipuidust liimpuitkilbi hind langenud paari aasta jooksul vähemalt viiendiku võrra. GM Panels müüb oma toodangut 7500?8000 krooni m3.

Konkurents Taanis surub liimpuitkilbi tootmist üha enam ida suunas ? Balti riikidesse, Poola, Valgevenesse, Ukrainasse, loetles Lillepalu. ?Kõik märgid näitavad seda, et lähemal ajal on sunnitud sama teed minema ka Taani mööblitootjad,? lisas Lillepalu.

GM Panels teeb ettevalmistusi, et alustada uue, umbes seitse miljonit krooni maksva 2500 ruutmeetri suuruse tootmishoone ehitamist. ?Tahame Taanist üle toodavad seadmed töökorda saada jõulude paiku,? ütles Lillepalu. Taanis Gonbjergis asuva 14 aastat liimpuitplaati tootnud tehase sulgemisel jääb tööta 20 taanlast.

GM Panels alustas liimpuitplaatide tootmist Sõmerpalu vallas eelmise aasta novembri algul. Suuruselt kolmandalt saetööstuselt, ASilt Toftan tootmishoonet rentivas GM Panelsis töötab praegu 45 inimest. Kuus toodab Panels umbes 500 m3 liimpuitplaati. Taani emafirma on Sõmerpalus asuvasse tootmisse investeerinud üle 20 miljoni krooni.

Pärast uue tootmishoone käivitamist suureneb GM Panelsi toodang üle kahe korra ning tööd saab kokku 90 inimest. ?Tulevikus tahame hakata tootma ka mööblidetaile,? rääkis Lillepalu.

GM Panelsi toodangut ? männi täispuidust toorikuid ? kasutavad mööblitööstused toorainena. Lillepalu sõnul jääb kogu toodangu turustajaks ka edaspidi Taanis asuv emafirma.

Umbes 70 protsenti GM Panelsi toodangust turustab kahele Taani eraisikule kuuluv Gronbjerg Mobelindustri Taanis. Ülejäänud toodang müüakse Eestis tegutsevatele Taani mööblifirmadele. ?Näiteks Taani firmal Dangardenil on Eestis 13 väikest tütarettevõtet,? täpsustas Lillepalu.

GM Panelsit varustab saematerjaliga kõrval asuv Toftan.

Eestis asuv suurim Taani kapitalil põhinev liimpuidu ja mööblitootja AS Flexa Eesti koondab samuti tootmist üha rohkem Taanist Eestisse. Flexa Eesti tootmisjuhi Jaan Tiivase sõnul ehitatakse praegu Viru-Nigulas asuvale tehasele juurdeehitust, kuhu oktoobri lõpus paigaldatakse Taanist üle toodavad seadmed.

?Astume lõpptoodangule sammu lähemale ? hakkame pooltoodetest mööblit kokku panema,? rääkis Tiivas ja lisas, et Taanimaal asuva tehase osaks jääb lakkimine ja pakkimine.

Tiivase andmeil toodab Flexa Eesti praegu nädalas umbes 400 m3 voodidetaile ja 300 m3 liimkilpi.

Flexa Eesti emafirma on Taani perefirma Flexa Holding. ?Taanlastel on Eestis odavam toota,? põhjendas Tiivas tootmismahu suurendamist. ?Samas näitab see ka usaldust meie vastu.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing