Teadlased esitlesid Eesti hallitusjuustu

13. juuni 2001, 08:26

Tartu Ülikooli ja Eesti Põllumajandusülikooli teadlased pakuvad mitme aasta pikkuse töö tulemusena tootjaile jogurtisse ja juustu sobivat kodumaist laktobatsilli ning oskusteavet hallitusjuustu tegemiseks, kirjutab Tartu Postimees.

?Meie laktobatsilli tüvel on tervist säilitavad ja parandavad omadused,? kinnitas Tartu Ülikooli biokeemia instituudi juhataja professor Mihkel Zilmer.

Ainulaadse probiootilise laktobatsilli tüve üks väljatöötaja, Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudi juhataja professor Marika Mikelsaar märkis, et patenteerimisel olev kodumaise laktobatsilli tüvi on laboris näidanud end hea võitlejana, kes puhastab enda ümber platsi kahjulikest mikroobidest.

Laktobatsilli saab kasutada farmaatsiatööstuses toidulisandite valmistamiseks ning piimatööstustes juustulisandi ja jogurtijuuretisena.

Parimal juhul saab kodumaise laktobatsilliga tehtud toidulisandina kasutatavaid kapsleid tootma hakata uue aasta alguses, märkis Zilmer. ?Sellest on huvitatud Eesti farmaatsiatööstus.? Kas ja kuidas haakuvad projektiga piimatööstused, selgub mõne aja pärast.

Eesti Põllumajandusülikooli piimainstituudi juhataja Jana Pärn tutvustas eile Tartus välja töötatud valge- ja sinihallitusjuustu.

?Hallitusjuustu tootmine sobib eelkõige väikestele tootjatele,? selgitas Pärn. ?Põhjus on see, et kohas, kus valmistatakse hallitusjuustu, ei saa toota midagi muud.?

Praeguste arvestuste kohaselt võiks kodumaise hallitusjuustu kilo maksta 50 krooni ringis. ?Mujal maailmas on see kallim, sest hallitusjuustu tegemisel on palju käsitsitööd,? märkis Pärn.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing