Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Veinid kohtuvad Bordeaux?s
Küll oleks seal kiibitsejaid rohkemgi, kuid sisse pääsevad vaid selles äris tegevad ning majutust reserveeritakse nüüd juba järgmiseks, 2003. aasta messiks.
2400 veini ja muu kangema kraami müüjat hõivavad 40 000m2 näitusepinna. Selge on see, et kõiki veinipakkujaid külastada ei jõua, pealegi on igas boksis hulk avatud pudeleid, mis degusteerimist ootavad. Rahvusvaheline Veini ja Toidukaupade Liit korraldab Vinexpol suurejoonelised juustude ning muude hõrgutiste degusteerimised koos erinevate veinidega. Ja kindlasti kerkib nende viie päeva jooksul esile mõni eriline vein, mis paneb kogu veinimaailma kõrvu kikitama.
Olles kord juba veini Mekas, tutvume ühe maailma kuulsaima veinidünastia Rothschildiga. Frankfurdi getost välja kasvanud pankurite dünastia mõned liikmed leidsid oma rakenduse veiniäris. Nathaniel Rothschild ostis Moutoni veinimõisa 1853. aastal, Nathanieli eeskuju järgis tema onu James, kes ostis Lafite? mõisa 1868. aastal.
Prantsusmaa esimese, 1855. aasta veinide klassifikatsiooni järgi oli aga Lafite I Cru, st aste kõrgem kui Mouton.
Peagi olid Moutoni veinid sama head kui sugulasel, kuid rivaliteet pere kahe tiiva vahel ei sallinud konkurentsi. Alles 1961. aastal suutis Philippine Mouton Rothschild targa naisena oma pulmapeol saada ühe laua taha rivaalitsevad suguvõsa liikmed. Pulma veinivalik oli sündmust väärt. Avati 1869. aastakäigu Moutoni ja Lafite? pudelid. Nendele järgnesid 1926., 1928., 1933. ja 1949. aasta veinid. Alles 1973. aastal sai Mouton lõpuks I Cru staatuse. Selleks puhuks telliti Picasso käest etiketi kujundus. Igal aastal on nüüd Mouton Rothschildi veinipudeli etiketi kujundanud mõni kuulus kunstnik ja veini hind ning kvaliteet ületab tunduvalt Lafite? oma.
Tänapäeval valmistatakse Mouton Rothschildi kaubamärgi all väga laias valikus veine, millest kahe taskukohasemaga tutvume alljärgnevalt.
1999 Graves Sec Baron Philippe ? Bordeaux? linnast lõuna poole jääva Garonne?i jõe äärse suure Graves? veiniala valge Sauvignon Blanci ja Semilloni viinamarjadest valmistatud seguvein. Värvuselt kergelt kollakas, sädeleva varjundiga. Hästi puuviljases aroomis leiame aprikoosi, veidi magusat karusmarja, sparglit, rohusust ning samuti aasalilli. Maitses tunneme karusmarja, virsikut, rohusust. Järelmaitses jääb tooni andma vürts. Mõnus suvine värske aperitiivvein, sobilik mereandide, kala- ja kanalihast kastmega praadide, aga samuti sealihaprae juurde. Serveerida aperitiiviks 8?10 kraadi vahel, toidu puhul sobib 10 kraadi. Poehind 170 krooni.
1999 Graves Rouge Baron Philippe ? samast Bordeaux? vanimalt veinialalt korjatud punastest Cabernet Sauvignoni, Cabernet Franci ja Merlot? marjadest kääritatud seguvein. Bordeaux? veiniregioonile omane kolme erineva viinamarjasordi kasutamine on andnud veinile heleda telliskivipunase värvuse. Õige claret ? nagu Bordeaux? veine tuntakse Inglismaal. Aroomis tunda rohelist pipart, huumust, seedrit, münti. Maitses küpset punast kirssi, kergest pargist jääb mõnus ühtlane järelmaitse. See rahvusvahelisele maitsele orienteeritud vein sobib nautimiseks puhkehetkel, aga samuti kergemate roogadega nagu keskmise tugevusega kastmetega sea- või kanalihapraed. Samuti soovitaksin valgehallitusjuustusid.
Serveerida veidi jahutatult 16?17 kraadi juures. Poehind 175 krooni.
Autor: Rein Kasela