Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Jaanipäeva veinituur

Rein Kasela 21. juuni 2001, 00:00

Sügavas usus, et seekord jaanipäeval vihma ei saja, valisin veinid, mida võiks värskes õhus grillitud toitude juurde proovida. Et asi oleks objektiivsem, osalesid veinitestis ka Äripäeva töötajad, kelle arvamused on asjatundjate järel iga veini juurde lisatud. Veinide näol aga on esindatud enamik tuntud veinipiirkondi.

Lenz Moser Grüner Veltliner 1999

Asjatundjad: Austria viinamarjapõldudele omane Grüner Veltlineri viinamari on kasvanud Kremtali maakonnas, mis on Viinist veidi lääne suunas. Kahvatukollase, isegi pleekinud värviga. Värske; rohusus, pähkel, virsik, aasalilled aroomis. Maitses värskus, puuviljasus ja järelmaitses kerge pähklimõrusus. Suurepärane vein külalistele aperitiivina pakkumiseks, et järgnev pidusöök saaks väärilise alguse. Sobib samuti mereandidega, valgest kalast roogadega, juustudest mozzarellaga. Serveerida hästi jahutatult 6?8 kraadi vahel. Poehind 72 krooni.

Diletandid: Lõhn magus, värske, erutav, meelitab jooma. Maitse parajalt hapukas, kuiv. Vein sobib suurepäraselt toidu kõrvale.

Terra Andina Semillon-Chardonnay 2000.

Asjatundjad: Selle Kesk-T?iili põldudelt korjatud, kahest valgest viinamarjasordist valmistatud seguveiniga võime jätkata juba peomeeleolus. Särav, kerge roheka helgiga helekollane värske vein. Aroomis mõjutusi mõlemast viinamarjast; puuviljasus, pähkel, võisus, tsitrusviljad, kollane õun. Keskmise täidlusega, puuviljane, veidi vürtsi ja mesisust. Sobib aperitiivina nendele, kes otsivad veidi pehmemat veini. Juurde salatid, mereannid, kala- ja valge liha lõigud külma laua valikust. Serveerida 8?10 kraadi juures. Poehind 81 krooni.

Diletandid: Aroom tuim, mõrkjas, ei tekita emotsioone. Huvitava terava kõrvalmaitsega, mis ei pruugi kõigile meeldida. Järelmaitse mõrkjashapu. Kõlbab juua pärast viit õlut.

Los Monteros Valencia 1999

Asjatundjad: Hispaania kuuma päikese all kasvanud Monastrelli ja Tempranillo marjadest valmistatud suvine grillivein. Aroomis mõjutusi mõlemast marjast. Ülekaalus maasikanüanss.

Maitselt kerge, ümar, marjane. Serveerida jahutatult 16?17 kraadi juures hispaaniapäraste külmade suupistete, paella, keskmise tugevusega juustude juurde. Selle nagu korgist voolitud pudeli poehind on 86 krooni piirimail.

Diletandid: Kerge huvitav aroom vajab nii-öelda lahtiloksutamist ja tekitab usaldust. Maitse pehme, järelmaitse mõnusalt pikk. Hea piknikuvein. Seda ostaks.

Diverso Primitivo Salento 1999

Asjatundjad: Itaalia saapakanna alt Puglia maakonna põldudel kasvavast Primitivo viinamarjast valmistatud telliskivipunane vein. Lõunamaine päike on marjad hästi küpseks praadinud. Mõnus metsamarjade, lagritsa, pojengi raske maalõhnaline ja veidi magus aroom. Maitses pehmus, marjasus, lagrits. See vein vajab juba grillitud sealiha, kergelt suitsutatud kana. Ideaalne valgehallitusjuustudega. Serveerida 17?18 kraadi juures. Poehind 74 krooni.

Diletandid: Aroomis kopitus, seen ja ammoniaak, mis kokku teeb veini väga huvitavaks. Küllaltki terav maitse, kuid happelisus siiski tasakaalus. Sobib hästi iseäralike maitsete otsijaile, toidu juurde.

Leo Buring Shiraz-Cabernet 1999

Asjatundjad: Austraalia Barossa Valley viinamarjaväljade kahe viinamarjasordi seguvein. Tuhmpunane värvus. Aroomis magus ploom, vaarikas, lagrits. Kergelt täidlane, vürtsikas. Mõnus lihtne vein, mida hea võtta erinevate väljas grillitud lihapalade, samuti vorstide kõrvale. Sobiv temperatuur 16?17 kraadi. Poehind 80 krooni.

Diletandid: Täidlases aroomis tunda musta sõstart, lööb kohe ninna. Maitse mõnus, tasakaalustatud, veidi vürtsikas. Seda jooks.

Terra Andina Carmenere 2000

Asjatundjad: Jälle üks Euroopast toodud viinamarjasort, mis Prantsusmaal peaaegu unustatud. Leida võibki teda ainult T?iilist. Sügava sinakaspunase värvusega. Aroomis rohelist pipart, vaarikat, alusmetsa lõhna. Maitses vürtsi, ploomi, maasikamarmelaadi ning veidi suitsu. Kerge parkaine mõju. T?iili veine võib nimetada ka ökoloogiliselt puhasteks, sest sealne kuum ja kuiv kliima ei lase kahjuritel areneda. Hästi sobivad erinevad grillroad, samuti valik erinevaid Eesti juuste. Serveerimistemperatuur 17?18 kraadi. Poehind 110 krooni.

Diletandid: Aroom nõrk, tagasihoidlik. Maitse mõnusalt kerge, magushapukas, aga ei midagi erilist.

Malbec Finca Flichman 1998

Asjatundjad: Argentina kõige kuulsam veinipiirkond Mendoza asub Andide jalamil. Flichmanni veinimeistrid on õppust võtnud Prantsusmaa ja Portugali ametivendadelt, milles väljendub ka veini veidi euroopalik stiil. Sügavpunane purpurne värv. Aroomis must sõstar, ploom, lagrits, küpse maasikas, rabarber. Maitses ploomi, metsamarja, pähklit. Mahlane, keskmise täidlusega hea praevein, mille meeldiv park jätab pika järelmaitse. Siia juurde sobib küpseks grillitud punase liha pala, krõbeda koorega sealiha, samuti pehmed juustud. Sobilik temperatuur 17?18 kraadi. Poehind 106 krooni.

Diletandid: Aroomis kerge ja lendlev lille- ning puuviljalõhn. Maitse nauditav. Happeline, tugev järelmaitse, mis kestab kaua. Joodav vein.

Duboeuf Cabernet Sauvignin VDP 1998

Asjatundjad: Vahemere-äärsetel viinamarjapõldudel kasvanud marjadest kääritatud sinakaspunase värvusega suvevein. Aroomis maasikat, vaarikat, veidi musta sõstart, magusat lagritsat. Maitse magusavõitu, marjane. Veini on kääritatud süsihappegaasi keskkonnas. Pudeli silt väljendab otseselt veini lillelisust. Kerge, mõnus. Vabaõhugrillipeo punase kala, kergete lihalõikude, vorstide ja maheda juustu allaloputaja. Serveerida 16 ?17 kraadi juures. Poehind 87 krooni.

Diletandid: Aroom mõnus, kuid ei tule esile midagi erilist. Maitse kibe, mõrkjas. Tubli Prantsuse keskmine.

Rose d?Anjou Moreau 1999

Asjatundjad: Prantsusmaalt Loire?i jõe kallastelt korjatud punastest Cabernet Sauvignoni, Cabernet Franci, Grolleau? viinamarjadest valmistatud veidi magus roosa vein. Hästi värske, virsiku-maasikakeedise ning punase kirsi aroomi nüansiga. Maitses punane kirss, maasikas, suhkrustatud puuviljad. Serveerida hästi külmalt, 6?8 kraadi juures. Poehind 87 krooni.

Diletandid: Lõhnab nagu maasikas. Maitse meenutab maasikamorssi. Järelmaitse kuiv, kohati isegi kare. Võib juua niisama, toiduta. Väga hea piknikuvein.

Paul Masson Burgundy Carafe

Asjatundjad: Sellel California veiniväljadelt korjatud punastest marjadest seguveinil pole midagi pistmist Burgundia veinipiirkonnaga Prantsusmaal peale selle, et osa viinamarjaistikuid sealt pärineb. Sinakaspunane noor lauavein. Aroomis veidi punaseid marju ja vürtsi. Maitselt hästi kergelt joodav, ümar. Serveerida veidi jahutatult 16?17 kraadi juures, loputab hästi alla erinevad külma laua palad, samuti võib pakkuda pastaroogade, kergelt grillitud kala- ja sealihaga. Suur liitrine karahvinikujuline pudel sobib ka kiirkorras lillevaasiks. Poehind 120 krooni.

Diletandid: Värvilt kütkestav, erk. Aroom lubab enamat kui maitse, mis on hapu, mittemidagiütlev. Ehk isegi liialt happeline. Toorevõitu. Kui ostaks, siis pudeli pärast.

L.A.Cetto Petite Syrah 1998

Asjatundjad: Mehhiko veinid pole meie veiniriiulil just igapäevased. Vaikse ookeani äärse California lahe viinamarjapõllud ei paikne kuulsatest California veiniväljadest just kuigi palju lõunas.

Kuumas kliimas kasvatatakse palju just väikest Syrah? viinamarja, et küpsedes kobarad liiga tihedad ei oleks, muidu võib hallitus saagi ära rikkuda. Tuhmpunane värvus. Aroomis ploomi, lillelisust, lagritsat, suitsu. Maitselt mahlane, vürtsine. Tunda erinevaid punaseid marju. See vein küsib veidi vürtsisemat grilliha, -vorsti, aga ka pehmemat juustu. Õues serveerides sobilik temperatuur 17?18 kraadi. Poehind 120 krooni.

Diletandid: Vähe tuntud Mehhiko vein suudab üllatada. Aroom tagasihoidlik, kuid paljulubav. Maitse vürtsikas, terav, tummine. Täidlane järelmaitse püsib kaua. Meeldib kindlasti paljudele punaveini austajatele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:10
Otsi:

Ava täpsem otsing