Euroopa börsidel tänavu haihtunud triljonid

Kaja Koovit 26. juuni 2001, 00:00

Euroopa Liitu kuuluva 15 riigi seas on Austria majanduslehe WirtschaftsBlatt andmetel vaid kaks, mille börsid on suutnud aktsionäride vara aasta algusega võrreldes kasvatada ? Iirimaal on börsindeks ISEQ Overall tõusnud ligi 12 protsenti ning indeksisse kuuluvate aktsiate turuväärtus kasvanud 147 miljardi krooni võrra, ja suurima, 15protsendilise protsentuaalse tõusu teinud Austria ATX indeksisse kuuluvate ettevõtete turuväärtus on kasvanud 41,5 miljardi krooni võrra.

Kui Austria majandusleht oleks Euroopa börside pingereas arvestatud ka Tallinna börsi, siis oleks meie kodubörs tootluse edetabelis saavutanud kolmanda koha ? Tallinna börsi aktsiate turukapitalisatsioon on aasta algusega võrreldes kahanenud ?vaid? 0,8 miljardi krooni võrra.

Kõige kehvemini on Euroopas sel aastal läinud Londoni börsile raha paigutajatel. Sealne börsiindeks FTSE 100 on oma väärtusest kaotanud küll vaid 8,7 protsenti, kuid indeksisse kuuluvate aktsiate turuväärtus on WirtschaftsBlatti andmetel kahanenud 211,6 miljardi euro ehk 3,3 triljoni krooni võrra.

Eestimaalastest investoreid ei tohiks brittide ebaedu siiski oluliselt mõjutada, sest kõrgete tasude tõttu on sealsele turule investeerijate arv väga väike.

Soomlaste börsifirmade käekäik on meie jaoks märkimisväärselt olulisem, sest sealsele turule paigutavad eestimaalastest investorid oma raha kõige meelsamini. Paraku ei paku sealgi avanev pilt midagi rõõmustavat.

Soome kvaliteetaktsiatest koosnev indeks HEX 20 on jaanuari algusega võrreldes langenud 39% ning aktsionärid on selle ajaga kaotanud 1,8 triljonit krooni.

Indeksi raskekaallase, eestimaalaste lemmikvälisinvesteeringu Nokia aktsia on aasta algusega võrreldes kaotanud oma väärtusest ligi poole.

Suurima, ligi 80protsendilise languse on Soome turul läbi teinud arvutiviiruste tõrjeprogrammide väljatöötaja ja valmistaja F-Secure.

Rootsi Stockholmi börsil on aktsiaonärid tänavu ilma jäänud 891 miljardist kroonist. Börsi parimat, ligi 17% tootlust on pakkunud Norma suuromaniku Autolivi aktsia.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing