Riigikontroll: kooliõpikute hankimisel esineb huvide konflikt

Inno Tähismaa 03. juuli 2001, 12:05

juhib audititulemustele tuginedes tähelepanu, et riigi poolt uutele õpikutele kinnituse andmine ja tellimine on paljuski reguleerimata ja esineb huvide konflikte.

Näiteks ei ole selge, kuidas tagatakse õpiku käsikirjadele kinnituse andvate ainenõukogude sõltumatus. Haridusministeeriumi juures tegutsevatesse ainenõukogudesse kuuluvad ka mõnede õpikute autorid. Nemad pole huvitatud teiste autorite õpikutele kinnituse andmisest, sest autorid saavad kirjastustelt autoritasu õpikute läbimüügi eest. Kui võimalik, siis antakse konkureerivale õpikule negatiivne hinnang.

Probleem on ka see, et kuigi ainenõukogu võib teha soovitusi õpiku käsikirja parandamiseks, parandatud käsikirja ministeeriumile uuesti ei esitata, vaid see läheb otse trükkimiseks. Seega ei ole ministeeriumil võimalik kontrollida, kas kirjastus parandused ka sisse viis.

Riigikontroll juhib tähelepanu sellelegi, et kuigi haridusminister on kehtestanud õpikutele piirhinna, ei kontrolli ministeerium, kas piirhinnast ka kinni peetakse. Õpikute keskmine hind on pidevalt tõusnud.

Lisaks ei ole riigikontrolli hinnangul õpetajatel võimalik saada piisavalt infot uute õpikute kohta. Õpikutega on küll tihti võimalik tutvuda infopäevadel ja ajakirjanduse vahendusel, siiski peavad enamus õpetajaid tellima õpikuid vaid lühikeste kirjelduste abil, õpikut ise nägemata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing