Kruvivundament säästab kulukatest kaevetöödest

Ain Alvela 04. juuli 2001, 00:00

Kruvivundament võimaldab kiiret, ühe tööoperatsiooniga valmivat, säästlikku ning vibratsiooni- ja müravaba lahendust hoonete või rajatiste vundamentide ehitamisel ja rekonstrueerimisel. Sellise tehnoloogia tulemusena võib ehitise maa alla jääva osa maksumus keldrita ehitiste puhul alaneda 25?50% võrra. Hoone maa-alune osa valmib ühe tööoperatsiooniga, selle tehnoloogia kasutamine on eriti sobiv hallide, suvemajade, garaa?ide, kasvuhoonete, tugiseinte, reklaamstendide, abihoonete jms paigaldamiseks. Kuna kruvivaiad on korduvkasutatavad ? neid saab pinnasest välja keerata ? on neid mõttekas kasutada ajutiste või maaga mittepüsivalt ühendatud rajatiste juures. Näiteks on kruvivundamenti kasutades hõlbus paigaldada paadisildasid, samuti piirdeid, käsipuid ja poste

Kruvivundamendi vaiad võib pinnasesse keerata kas käsitsi või mehhaaniliselt. Näiteks jäätunud pinnasesse või läbi asfaldi õnnestub neid keerata ainult traktori hüdromootori abil. Vaiu valmistatakse mitmesugustes mõõtudes, neid saab varustada erinevate liidetega ehitise või rajatisega ühendamiseks. Vai ise seisab koos koonusega lõppevast terastorust, mille otsas on keermekujuline laba. Kruvivundamendi vaiade sagedamini kasutatavad mõõdud on: toru 60 × 3 mm, keermelaba 150 mm, toru 114 × 4 mm, keermelaba 250 mm ning toru 114 × 6,3 mm, keermelaba 400 mm. Pikkused ? 0,9; 1,65; 2,15?9 m. Vastavalt koormusele võib valida teisi toru läbimõõte ja nende seina paksust kuni ümarteraseni välja. Kruvivaiade kasutamine on häid tulemusi andnud ka varisemisohtlike vundamentide rekonstrueerimisel, sest nende paigaldamisel ei teki vibratsiooni ja pole vaja teha varisemist põhjustada võivaid kaevetöid.

Paljudel juhtudel on kruvivundamendi paigaldamine ainuõige lahendus, eriti nende ehitiste puhul, mis rajatakse kohtadesse, kus pinnase pealmised kihid on nõrgad, millele ei saa valatud vundamenti rajada. Seda on soovitatav kasutada kergehitiste, näiteks väiksemate üheperemajade puhul, kus kruvivundament tuleb üldjuhul ka hinnalt betoonvundamendist odavam.

Kruvivundamendi kasutamisel seab piirid ennekõike paigaldatava ehitise raskus. Selline vundament kannab umbes kuni 30tonnist ehitist, sõltuvalt vaia tugevusest ja sellest tulenevast kandevõimest. Pealisehituse raskus on kruvivundamendi paigaldamise seda olulisem, et minu teada Eestis ülisuure kandevõimega kruvivaiasid veel ei tehta. Aga üldiselt saab seda paigaldada kõikjale, ka kohtadesse, kuhu tavaline vundament ei sobi.

Aga näiteks kõiksugused sildid, reklaamplakatid, bussiootepaviljonid ja ajalehekioskid võib paigaldada lihtsalt maa peale, nendega ei juhtu ka siis midagi, kui vundament üldse ära jätta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:41
Otsi:

Ava täpsem otsing