Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Analüütikud: ELiga ühinemine tõstab majanduskasvu 5,8 %ni

04. juuli 2001, 12:12

Juhtivate majandusanalüütikute hinnangul kasvab Eesti majandus tänu abiprogrammidele ja suurenevatele välisinvesteeringutele kiiremini juhul, kui Eesti ühineb Euroopa Liiduga. Seejuures põhjustab kiirem majanduskasv ka suurema palga- ja pensionitõusu.

Üheksa analüütiku prognoosi kohaselt on Eesti keskmine sisemajanduse kogutoodangu (SKT) reaalkasv aastatel 2005 kuni 2010 5,8 protsenti aastas kui Eesti ühineb Euroopa Liiduga ning 4,1 protsenti kui Eesti ei ühine.

TTÜ Eesti Majanduse instituudi vanemteaduri Teet Rajasalu sõnul ühtlustub Euroopa Liiduga ühinemisel eestlaste heaolu ELi keskmisega kiiremini kui liidust välja jäämise puhul. 'Üldiselt kasvab maailmas lõhe rikkamate ja vaesemate riikide vahel, harv erand on Euroopa Liit, kus riikidevahelised erinevused elatustasemes ühtlustuvad,' ütles Rajasalu.

Samaaegselt kiirema majanduskasvuga prognoosivad majandusanalüütikud Euroopa Liiduga ühinemisel Eestile mõnevõrra kiiremat hindade kasvu kui mitteliitudes - tarbijahindade keskmine kasv 2005-2010 oleks analüütikute hinnangul vastavalt 4 ja 3,6 protsenti aastas.

Ekspertküsitluse viis juunis 2001 läbi Euroopa Liidu infosekretariaat, et selgitada, kuidas Eesti juhtivad majandusanalüütikud hindavad Euroopa Liiduga ühinemise mõjusid Eesti makromajandusele keskpikas perspektiivis.

Küsitlusele vastas kokku üheksa analüütikut: Jüri Sepp - Tartu Ülikool, Alari Purju - Tallinna Tehnikaülikool, Teet Rajasalu - TTÜ Eesti Majanduse Instituut, Maris Lauri - Hansapank, Sven Kunsing - Eesti Ühispank, Anne Karik-Uustalu - Sampo Pank, Sünne Püss - Eesti Pank, Andrus Säälik - rahandusministeerium, Ruta Eier - majandusministeerium.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing