Häving tehnosektoris

Tõnis Oja 09. juuli 2001, 00:00

Möödunud nädal oleks kõige eelduste kohaselt pidanud aktsiaturgudel olema vaikne. Finantsturgude peamine mootor Ameerika Ühendriigid pidas kolmapäeval iseseisvuspäeva, pärast mida algas sealpool Atlandi ookeani puhkuste hooaeg.

Aga võta näpust. Suurbritannia telekommunikatsiooniseadmeid valmistav Marconi Plc. valmistas investoritele halva üllatuse ? investoritele anti kolmapäeval pärast börsipäeva lõppu kasumihoiatus, pärast mida kukkus aktsia hind 54 protsenti 1,125 Briti naelani. See oli Londoni börsi peamise indeksi FTSE 100 komponendi suurim kukkumine kogu indeksi ajaloos. Reedel aktsia hinnalangus jätkus ? päevasiseselt oli Marconi odavnenud veel 15 protsenti.

Marconi aktsia hävituslik kukkumine polekski võib-olla nii suurt tähelepanu väärinud, kui ta poleks endaga kaasa vedanud kogu telekommunikatsiooni sektori Euroopas ja ka Ameerikas. Teiste hulgas kaotasid oma raha taas Nokia ja Ericssoni aktsionärid. Põhjamaade telekomigigandid ja Marconi on küll spetsialiseerunud erinevatele telekomisektoritele, aga Briti kompanii kasumihoiatus näitab, et kogu majandusharu pole oma raskustest veel üle saanud.

Reedel kasumihoiatused jätkusid. Neid ei olnud palju, aga see-eest oli nende mõju kogu tehnoloogiasektorile hävitav. Mikrokiipide valmistaja Advanced Micro Devices ja EMC aktsia kukkusid mõlemad pärast avalikustatud kasumihoiatusi 27 protsenti. Taolisi mitmekümneprotsendilisi päevakukkumisi pole suurte ettevõtete puhul ammu nähtud.

Kukuksid siis ainult hoiatuse teinud ettevõtete aktsiad. Väga suure kukkumise tegid läbi ka teiste tuntud tehnoloogiaettevõtete aktsiad. Nokia nädala saldo oli miinus 14 protsenti hinnatasemele, millega kaubeldi 1999. aasta oktoobris. Ericssoni aktsia kukkus nädalaga 17 protsenti.

Teisel pool Atlandi olid suurte kukkujate hulgas Cisco, Intel, IBM, Hewlett-Packard, Sun Microsystems ja Oracle ? kõik tuntud tehnoloogiaettevõtted.

Mis edasi? Juba nädal tagasi arvati, et hoiatuste periood on läbi ning saabub paarinädalane vaikus, enne kui ettevõtted hakkavad oma tulemusi avaldama. Sel nädalal teeb otsa lahti Motorola, kes avaldab oma tulemused kolmapäeval. Nokia ja Ericsson avaldavad teise kvartali majandustulemused järgmisel neljapäeval ja reedel.

Veel enne on aga oodata tehnoloogiaettevõtete reitingute alandamist. Goldman Sachs alandas Euroopa kolme suurema telekommunikatsiooniseadmeid valmistava ettevõtte Nokia, Ericssoni ja Alcateli reitinguid. Analüütikute arvates on neid veel oodata.

Teine poolaasta on tehnoloogiasektorile alanud väga raskelt, kuuma suve jahutab külm du?? aktsiaturul.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:42
Otsi:

Ava täpsem otsing