Kaks Õismäe kaubanduskompleksi lähevad sel aastal müüki

Andres Kärssin 11. juuli 2001, 00:00

Tallinna elamumajandusameti müügi- ja hankeosakonna juhataja Udo Klopetsi sõnul valmistatakse praegu ette Nurmenuku ja Järveotsa kompleksi müüki. ?Nurmenuku tuleb müüki arvatavasti selle aasta sees. Järveotsa kohta ei oska praegu öelda, ilmselt tuleb ka sel aastal,? ütles Klopets. Viimast on tema sõnul raskem müüa, sest sellest kompleksist kuulub linnale mõtteline osa ? toidukaupluse ja endise mööblikaupluse pool.

Klopets lausus, et eksperthinnangute kohaselt on Järveotsa kompleksi väärtus 6 miljonit krooni ning Nurmenuku hind ulatub 20 miljoni kroonini.

?Konkreetselt pole veel maad kuulamas käidud,? vastas ta küsimusele, kas mõni suur jaekett on ostuhuvi tundnud. ?Pigem võib neist kohtadest huvituda mõni finantsinvestor või siis rentnikud ise, jaekettidel oleks ilmselt mõttekam ja odavam uus kauplus ehitada.?

ETK juhatuse esimees Mihkel Sims on Äripäevale varasemas usutluses öelnud, et praegusel turu jagamise perioodil jaekaubanduses on ühe kauplusega raske suurtele kaubandusüksustele vastu saada. Ta lisas muu hulgas Õismäe ringil olevatele kauplustele viidates, et näiteks Tallinnas võtavad kõik vanad ABC-tüüpi kaupluste kohad viie aastaga üle suured jaeketid.

?Arvan, et mõlemad kompleksid peaksid huvi pakkuma küll,? tõdes kinnisvarabüroo Uus Maa maakler Andres Hall. ?Nad asuvad sellistes kohtades, kus rahvas on harjunud käima. Samuti on nad enam-vähem rahuldava suurusega,? lisas ta.

Halli sõnul on kõige tõenäolisem, et ostjaks on mõni jaekett, kes võtab osa pinnast endale ning ülejäänu rendib välja. ?Samuti võib ostjaks olla mõni kinnisvarainvestor, kes teeb need pinnad korda ning annab omakorda rendile,? lausus maakler.

Hall ütles ligi 2500ruutmeetrise Nurmenuku kompleksi 20 miljoni kroonist hinda kommenteerides, et see jääb samasse suurusjärku Uus Maa enda hinnanguga. ?Selliseid suuri asju müüakse vähe ning ostetakse ka vähe,? lisas ta samas. ?Tehingu õnnestumine eeldab suurt eeltööd.?

Mullu Mustamäele rajatud Magistrali kaubanduskeskuse juhi Indrek Jussi hinnangul tähendaks amortiseerunud Õismäe keskuste ost suurtele jaekettidele eelkõige maa ostu, sest niikuinii tuleb kõik uuesti üles ehitada.

Samas lisas Jussi, et ostuhuvi piiravaks teguriks võivad saada komplekside pinda katvad rendilepingud. ?Rentnikest lahtisaamine võib minna kalliks ning see võib aeglustada arendustegevust,? märkis ta.

Udo Klopetsi sõnul paneb linn näiteks enamuses tähtajatute rendilepingutega kaetud Nurmenuku kompleksi müüki just seetõttu, et tekiks omanik, kes investeeriks ning teeks hooned korda. ?Praegused rentnikud on investeerinud teadmises, et nad on rentnikud, ning kui rendilepingus pole kirjas, et investeeringud hüvitatakse lepingu lõppedes, siis linnal mingeid kohustusi nende ees pole,? ei pidanud ta sel teemal tekkivaid vaidlusvõimalusi suureks.

Samas on peatse müügi ootuses ärevusse sattunud mitu Nurmenuku kaubanduskompleksis kaupluseruume rentivat ettevõtjat. Kauplust R-Kaup pidav Rein Kari on rendilepingu jätkamise ja kauplusse tehtud poole miljoni kroonisele investeeringule hüvituse saamise nimel käinud linnaosavalitsusega läbi kaks kohtuinstantsi ja vaidlus on edasi liikunud riigikohtusse. Poe säilitamise argumendiks on Karil kogutud ka mitmeid lehekülgi ostjate allkirju.

Pärast Nurmenuku ja Järveotsa kompleksi müüki linnal enam sellises suuruses kaubandus- ja teeninduspindu müüa pole.

2001. aasta alguses ostis Mustamäel asuva Kännu Kuke kompleksi enampakkumisel 3,1 miljoni krooni eest AS Restano. Ettevõtte omaniku Vassili Luzin kavatseb amortiseerunud hoonete asemele rajada sinna kaasaegse kaubandus- ja teeninduskeskuse.

Luzin tegutseb kaubanduses ka Õismäe piirkonnas ? Restano võttis 1995. aastal rendile Nurmenuku kaupluse kõrval asuva turuplatsi ning rajas sinna 8 miljoni krooni eest katusealuse turu ning restorani Kaktus.

Ülejäänud kaks suuremat kauplust Õismäel Nurmenuku ja Järveotsa kõrval ? Meelespea ja Kullerkupu ? on erakätesse läinud juba varem. 1997. aastal müüs linnavaraamet Meelespea kaupluse 5,1 miljoni krooniga ASile Alefi Kaup.

Kullerkupu kauplus ja turg kuuluvad Dzebeti ASile, millega on seotud nii Vadim Poli?t?uk kui ka tema poeg Andrei. Viimase firma OÜ Abring ostis omakorda hiljuti linnalt 200 000 krooniga aastaid tühjalt seisnud kauplusehoone Koplis endise kino Rahu kõrval.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:42
Otsi:

Ava täpsem otsing