Valuutavahetusfirma Tavid laiendab tegevust

Andres Kärssin 13. juuli 2001, 00:00

Küsitletud pankade esindajate sõnul on valuutavahetuse turuosi raske hinnata, kuna selle kohta pole täpset statistikat. Nii oletatakse, et suurt kontorivõrku omavate pankade kaudu käib peamine osa sularaha valuutavahetusest. Samas peab nelja valuutavahetuskontoriga Tavid ennast selles valdkonnas üheks turuliidriks ning konkurendiks pankadega.

?See, et Tavidi ülekandemahud on läinud suuremaks, on pinnuks silmas kõikidel pankadel,? märkis ASi Tavid juhataja Kuno Rääk, viidates suhete jahenemisele pankadega alates eelmise aasta keskpaigast, kui ettevõte lõpetas nendega tihedama koostöö.

?Praegusel hetkel oleme ainuke ettevõte pankade kõrval, kes tellib sularaha otse läänest, meil on koostööpartnerid Londonis ja Taanis,? ütles Rääk. Ta lisas, et Tavidil on praegu soodsam tellida raha välispartneritelt kui võtta siinsete pankade hinnakirja järgi.

Rääk ütles, et põhiosa ettevõtte käibest ei anna mitte turistid, vaid kohalik püsiklientuur. Kliente meelitab Tavid lisaks soodsamatele valuutavahetuskurssidele kui pankades ka kiirsiirdamisteenusega Eesti ja Soome vahel ning laiema valuutavalikuga. Tänavu tahab ettevõte oma mulluse 2,2 miljoni kroonise kasumi kahekordistada.

Kuna pankadele pole valuutavahetus esmatähtis valdkond, siis ei osatud ka Tavidi arengut ning sisenemist osa teenuste pakkumiskonkurentsi konkreetselt kommenteerida.

Sampo Panga finantsturgude divisjoni müügidirektori Peeter Schamardini hinnangul ei kao valuutavahetusfirmad kuhugi ka ühisraha euro tulles. ?Neil on olemas oma koht,? märkis ta. ?Nad üritavad pakkuda paljusid valuutasid soodsama hinnaga kui pangad, kuigi see alati ei õnnestu.?

Schamardin lausus, et pankadel on küll võimalus sekkuda, kui neile hakatakse valuutavahetuse koha pealt suuremat konkurentsi pakkuma, aga see viiks mõttetu hinnasõjani. Seda eeldusel, et enamik vahetuspunktidest ostab oma valuuta pankadelt. ?Kui pangad otsustavad, et selle hinnaga enam edasi müüa ei kannata, siis on vahetusfirmade äri läbi,? lisas ta.

Ühispanga valuutaturgude osakonna diileri Jüri Ummelase sõnul sõltub valuutavahetusfirma konkurentsivõime paljuski tema mahtudest. ?Väiksem firma saab üldiselt head hinda pakkuda siis, kui tal on teisel pool klient vastas. Kuna pangas on valuutavahetuse käive suurem, siis on võimalik hindade suhtes ka paindlikum olla,? ütles ta.

Ummelas lisas samuti, et lisaks pakutavale hinnale on pankadel võimalus ärikliente nõustada valuutaturgudel toimuva kohta, mis omakorda kindlustab konkurentsivõimet. ?Täna pole Ühispangas valuutavahetusmahtude ega -tulude vähenemist märgata,? märkis diiler.

Valuutavahetusega tegeleva Hansapanga tütarettevõttelt OÜ Monex eile Äripäeval kommentaari saada ei õnnestunud.

___________________________________________

www.tavid.ee

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing