Valge varesena Pro Kapitali aktsionäride üldkoosolekul

Peeter Koppel 16. juuli 2001, 00:00

Olümpia hotelli sisenedes avastasin üllatusega, et ASi Pro Kapital Grupp aktsionäride koosolekule juhatama pidanud viidal ilutses hoopis Pro Kapitali tütarettevõtte Domina Vacanze nimi. Teise üllatusena tabas mind koosolekule eelnenud aktsionäride registreerimisel fakt, et lisaks näis toimuvat ka viimasel ajal Pro Kapitali börsiteadetes tihti esinenud Baltic Investmentsi aktsionäride registreerimine.

Täpsemalt oli toimuvast raske aru saada, sest juhtnööre ja selgitusi jagati itaalia keeles. Oli ju koosoleku toimumise ajaks Itaaliast kohale lennanud 179 ärimeest.

Aktsionäride erakorraline üldkoosolek algas pärast väikest viivitust rahandusminister Siim Kallase sõnavõtuga, kus minister kostitas Itaalia külalisi paarkümmend minutit faktidega Eesti ettevõtjasõbralikkusest. Kohalikule inimesele juba pähe kulunud juttu kuulasid itaallased kõrv kikkis.

Pärast pausi jätkus koosolek juhataja ning protokollija valimisega, mille järel soovisin väikeaktsionärina esitada Pro Kapitali tegevuse suhtes tekkinud küsimusi. Koosoleku juhatajaks valitud Pro Kapitali juhatuse liige Aivar Pihlak aga blokeeris soovi, teatades, et tegemist ei ole pressikonverentsiga.

Sellele järgnevalt esines inglise ja itaalia keelt vaheldumisi kasutades Ernesto Preatoni. Selle asemel et rääkida Pro Kapitali aktsiakapitali laiendamisest ning sellest, kuidas kaasatav raha suunatakse aktsionäride rikkuse suurendamiseks, rääkis Preatoni hoopis sellest, millised on tema personaalsed saavutused ning kuidas teda on mõningate projektide tõttu hulluks ja rumalaks peetud.

Pro Kapitali puudutas Preatoni põgusalt, öeldes, et viimati soetatud kinnistud on pikaajaliselt head investeeringud.

Aktsionäride koosoleku lõpetas hääletus, milles kiideti heaks aktsiakapitali laiendamine. Viimane oli peamine asjaolu, mis ajendas mind üldse üldkoosolekul osalema.

20. juunil avaldatud börsiteates nimelt teavitas Pro Kapital planeeritavast suunatud emissioonist, mille käigus emiteeritaks Lechensteinis registreeritud ettevõttele F.V.T. Financial VIP Tourism Ltd 12 186 122 aktsiat hinnaga 30 krooni.

Samas keelab börsi reglement kedagi teistele aktsionäridele sel kombel eelistada, et talle turuhinnast pea poole odavamalt aktsiaid emiteeritaks.

Koosoleku toimumise ajaks oli apsakas siiski likvideeritud ja ka senistel aktsionäridel oli õigus emissiooni märkida ? siiski lühema aja jooksul kui F.V.T. Financial VIP Tourismil.

Erilisi selgitusi viimati mainitud ettevõtte kohta ei jagatud, kui välja arvata Preatoni poetatud lause, et tegemist on temaga seotud ettevõttega.

Pärast koosolekut esitasin Pro Kapitali juhatuse liikmele Aivar Pihlakule ja ettevõtte tegevjuhile Andrus Lauritsale elektronposti teel küsimused. Vastu sain poolteisele leheküljele mahtuva analüüsi teemal, miks Pro Kapital ettevõttena minu küsimustele vastata ei saa.

___________________________________________

Preatoni lai haare võib saada tagasilöögi

Saari oli seotud ettevõttega, kellelt ostis kinnisvara

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing