Preatoni segab võimaliku pettuse jälgi

Inno Tähismaa 25. juuli 2001, 00:00

Preatoniga seotud ettevõtete tehinguid on asunud uurima maksupolitsei, kes võttis reedel Pro Kapitali kontorist ära Baltic Investmentsi raamatupidamisdokumendid. Usaldusväärsete allikate info põhjal ei maksnud Hongkongis registreeritud ja Preatoniga seotud Baltic Investments Ltd ligi 100 miljoni kroonise tulu pealt, mis saadi Kalaranna aktsiate müügist, ette nähtud 15% tulumaksu 15 mln krooni ulatuses. Raha kanti üle New Yorgi firmale Karacol LLC, mis on Ernesto Preatoni kontrolli all. Karacol LLC omab arvet Preatoni Pangas.

Kuu aega tagasi, 17. mail teatas Pro Kapital Grupi juhatuse liige Ilona Saari börsile, et ASi Pro Kapital Grupp tütarettevõte AS Pro Kapital Eesti ostis 100% AS Kalaranna aktsiatest Ernesto Preatoniga seotud isikutelt investeerimisfirma Baltic Investments Ltd vahendusel.

Äripäeva käsutuses on olemas ka vastav leping 16. maist 2001, millele on alla kirjutanud Baltic Investmentsi esindaja Aivars Blumins ja Pro Kapital Eesti juhatuse liige Andrus Laurits.

Eile teatas Laurits, et nimetatud leping on tegelikult kehtetu. Tema sõnul paluti see lepe tollasel Pro Kapital Grupi juhatuse liikmel Ilona Saaril puruks rebida, aga Saari seda polevat teinud.

Laurits ütles, et ta sõlmis AS Kalaranna ostu-müügi lepingu hoopis 17. mail OÜga Pettinary Haldus, kes oli Kalaranna aktsiad ostnud Baltic Investmentsilt juba 1. märtsil 2001. Samas jääb arusaamatuks, miks pidi Saari 16. mail tehtud lepingu puruks rebima mitu kuud hiljem.

Nõnda jäi tulu Eestis registreeritud firmasse, kes ei pea tulu reinvesteerimisel tulumaksu maksma.

Laurits ei osanud põhjendada, miks ei teatatud börsile varem, et Pro Kapital ei ostnud 60 hektarit maad Tallinna linnahalli taga 142 miljoni krooni eest mitte Baltic Investmentsilt, kellega on Pro Kapital mitmel korral varemgi tehinguid teinud, vaid tundmatult riiulifirmalt OÜ Pettinary Haldus, mille esindaja on maksuvabade firmade müüja AS Larssen töötaja Andrei Proskura.

?Sõlmisin leppe Proskuraga,? tunnistas Laurits eile. Tema sõnul on Saari lihtsalt varem esitanud eksitavaid pressiteateid. Larsseni kontor asub samas majas Pro Kapital Grupi peakontoriga.

Lauritsa sõnul tuleks Baltic Investmentsi tehingute kohta küsida Pro Kapital Grupi juhatuse liikmelt Aivar Pihlakult, kes aga läks eile ootamatult puhkusele ja telefonikõnedele ei vastanud. Niisamuti ei olnud eile võimalik välja selgitada, kui suur on Baltic Investmentsi aktsionäride arv. Varasemate teadete alusel on see 50?150. Eile ütles Ernesto Preatoni, et tema ei tea seda. Samuti keeldus ta vastamas, kas ta ise on Baltic Investmentsi osanik. ?Good-bye,? lõpetas ta kõne vastava küsimuse peale.

___________________________________________

Maaklerid soovitavad börsilt lahkuda

Maksuamet puistas Pro Kapitali ruume

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing