Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Katusepakkujast inkassotöötajaks

Virkko Lepassalu 30. juuli 2001, 00:00

?Uurisime, vestlesime, inimene ütles, et tahab oma minevikuga lõpparve teha,? ütleb inkassofirma OÜ Raidman juhatuse liige Siim Raid kunagise Ida-Virumaa autoriteedi Vassili Sat?uki töölevõtmise kohta. ?Ma olen veendunud, et ta enam kuritegelikule teele ei asu ning senine praktika on seda ka näidanud.?

?See on anekdoot,? väidab kunagine keskkriminaalpolitsei komissar Koit Pikaro. Tema väitel on avalik saladus, et Raidmani Jõhvi büroo loodi spetsiaalselt Sat?ukile töökohaks.

?Eetilisest küljest jääb täiesti vastuvõtmatuks, et tööle on palgatud inimene, kes kannab tingimuslikku karistust ning kelle süüdistuse hulgas on olnud tapmisega seotud paragrahve.?

Raidmani kaadrivalik jätab Pikaro sõnul tõsiselt soovida. Tallinnas on ta kokku puutunud kriminaalse taustaga isikutega, kes tööülesannete täitmisel on kasutanud Raidmani visiitkaarte.

Kuigi Vassili jättis oma minevikuga väidetavalt hüvasti, mäletavad Ida-Virumaa ettevõtjad, kelle uksele ta koputab, tänini hoopis teistsugust inimest.

90ndate keskel kulges nende elu nagu paljudel nn ärimeestel, püstol TT ühes ja dollaripakk teises käes.

Grupeeringutevahelise sõja käigus lasti 1995. a märtsis oma autos automaadist sõelapõhjaks Vassili vend Sergei.

Teda matma ja austust avaldama ei olnud kogunenud mitte ainult mornid siilipead, vaid ka lihtrahvas kaevandustöölistest vildikutes eitede-taatideni. Kilomeetreid pikas matuserongis olid esindatud peaaegu kõik automargid miljonilistest Mercedestest maanteemuhuni.

Väikeses kirikus Kohtla-Järvel trügis tapetud Sergei sarga ümber kogunenud rahvas nagu silgud pütis. Kõik tahtsid Sergeid, kelle kuulihaavu korralik make up?ki varjata ei suutnud, enne viimast teekonda korraks puudutada.

Lahkunule osaks langevad austusavaldused andsid märku asjaolust, et nii teda kui vendi Vassilit ja Nikolaid ei võetud kui bandiite, vaid kui silmapaistvaid omakandimehi. Autoriteetseid inimesi, kes võivad olla seadusega pahuksis, aga muidu toredad poisid.

Ühtlasi väljendus sarga ümber trügimises kohalike inimeste pugejalik hirm vennaste kui siiski kõrgemalseisva jõu ees.

Vassili alustas pärast matuseid ?verist kevadet?, mille osa ohvrid on leitud ja osa ilmselt leidmata.

1997. aastal saatis keskkriminaalpolitsei Sergei vennad Vassili ja Nikolai vanglasse. Kohtuotsus nende grupeeringu üle mahtus 50 leheküljele. Koos nendega istusid süüpingis veel kaheksa meest.

Vassili mõisteti süüdi kolmes väljapressimises ning igakuise 200kroonise katuseraha nõudmises 1995. aastal kohalikelt taksojuhtidelt. Lisaks üritas politsei tõestada tema seotust viie tapmise ja kahe tapmiskatsega ?verise kevade? käigus, kuid kohus jättis need episoodid tõendamatuse tõttu kõrvale.

Kohus mõistis vennad 15 aastaks vangi. Vassili vabanes mullu 28. detsembril hea käitumise tõttu ennetähtaegselt Ämari vanglast, kus ta vanglaülema sõnul oli end hästi ülal pidanud.

?Kui teid minu arvamus huvitab, siis siin (Ida-Virumaal) on sellel turul veel ruumi küll,? ütleb Vassili Sat?uk, kelle kontor paikneb Jõhvis politsei pilgu all üle tee. Ta soovitab Ida-Virumaa inkassoküsimustes siiski oma ülemuse Siim Raidiga vestelda ja palub lahkelt alati helistada, kui on probleeme.

Kohalikke olusid tundvad politseinikud väidavad, et Vaska, nagu nad teda koduselt hüüavad, minevik muudab ta kergesti haavatavaks. Võlgnik võib tema peale politseisse ka valekaebuse kirjutada. Silmatorkavalt kriminaalse eluloo tõttu usuvad võimud kaebajat ilmselt rohkem kui Vassili Sat?ukki.

Inkassofirmat peab ka Vassili ?kolleeg? Kalev Kurg. 1999. aastal asutas ta koos Julianuse Inkassost lahkunud Leedu päritolu Vladas Radvilaviciusega firma Total Inkasso. Büroo paikneb Tallinnas RETi kvartalis, kuid selle telefon vaikib.

Kurge peavad politseinikud palju rafineeritumaks tüübiks. Tapmistega ei ole temal kunagi otsest kokkupuudet olnud. 1976 karistas kohus teda huligaansuse, 1980. a varguse ning 1988. a koos Meelis Laoga piinamise ja seadusevastase vabaduse võtmise pärast.

Eesti Päevalehe andmetel mõisteti ta 1994. aastal USAs Miamis süüdi ka 56 püstoli seadusevastaselt riigist väljatoimetamise katses. Ühtlasi esindab Kurg ajalehe väitel allilma ühiskassas eestlasi.

Kurele ja nn linnuvabriku grupile lähedase seltskonnaga on seotud ka samalaadse äri ning kõikvõimalike finantsoperatsioonidega tegelev AS Strongar Inkasso, mida allikad nimetavad ühenduslüliks all- ja pealilma vahel rahalistes vaidlusküsimustes.

Inkassoteenuseid on varem, 90ndate keskel, pakkunud paljud kurja kuulsusega ärimehed: Valeri Kot, Boriss Malinovski jt.

Inkassofirmade liidu esindaja Jaanus Laidvee ütleb, et liidu eetikakoodeksis seisab: sellise taustaga inimesed ei saa liitu kuuluvates inkassofirmades töötada.

Ta lisas, et Eestis tegutseb üldse kokku umbes 60 firmat, kelle teenuste hulka kuulub inkasso. Enamik neist on ühe-kahe mehe ettevõtmised. Liitu kuulub neist viis suuremat, Raidman, Strongar ega Total Inkasso mitte. Nad ei vasta liituda soovivale ettevõttele seatavatele tingimustele, ütles Laidvee.

Koit Pikaro väidab, et kriminaalsete sidemetega inimesi kasutavad aeg-ajalt ka respekteeritud inkassofirmad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing