Koduse hooldaja mängimine on muutunud rahateenimiseks

31. juuli 2001, 09:10

Sotsiaalministeerium on loonud aasta alguses jõustunud seadusega olukorra, kus paljud inimesed pole huvitatud töötamisest, vaid elavad puudega inimese hooldusrahast, invaliidsusrahast ja toimetulekutoetusest, kirjutab Postimees.

?Oleme koos mehega invaliidid ja teineteise hooldajad, mina saan kuus 660 krooni ja tema sama palju. Loomulikult oleme ka töötud ja saame ka toimetulekutoetust,? rääkis petuskeemist Peipsi ääres elav Malle.

Sellise skeemi kohaselt on töötul inimesel kasulik hakata puudega inimese hooldajaks, saades niiviisi 240 kroonist kuni 400 kroonini lisaraha toimetulekutoetusele.

Kokku on töötul perekonnal võimalik teenida kuni 2320 krooni, millele lisandub ka eluasemekompensatsioon. ?Inimestel pole mõtet tööle minna, sest saades miinimumpalka, ei teeni inimene nii palju, kui kodus invaliidi mängides,? avaldas arvamust Valga abilinnapea Ivar Unt. Lisaks saadavale abirahale hüvitab omavalitsus ka korteriga seotud kulud.

Eesti omavalitsusjuhtide sõnul on seesugune petuskeem põhjustatud sotsiaalministeeriumi soovist invaliidide elujärge parandada, kuid mis pisikeste möödalaskmiste tõttu on põhjustanud tõelise segaduse nii perearstidele, omavalitsustele kui ka riigiametitele.

Tartu linnapea Andrus Ansip on väljendanud kehtiva seaduse üle pahameelt. Näiteks määras Tartu linnavalitsus ühel istungil rekordiliselt hooldaja 140 inimesele.

?Et aga linnavalitsusel pole õigust hooldaja määramisest keelduda, kui kõik paberid on korras, jääb kohaliku omavalitsuse otsus täiesti formaalseks,? rääkis Ansip.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing