USA ja Euroopa majanduse tagasikäik jätkub

Sirje Rank 03. august 2001, 00:00

Juulis langes Euroopa ostujuhtide indeks neljandat kuud järjest, paralleelne indeks USAs on langenud terve aasta. Kõige selgemalt väljendub tagasiminek eksportijatel, pidurdades tuntavalt ka Eesti peamiste kaubanduspartnerite Soome ja Rootsi majanduskasvu. Tehniliste parameetrite järgi võib Soomes rääkida juba majanduslangusest, kirjutab Kauppalehti.

Soome statistikaameti andmeil langes Soome tööstustoodang juunis läinud aastaga võrreldes 3%, millega trend on kestnud kolm kuud. Tööstustoodangu langus ennustab omakorda majanduse kogutoodangu vähenemist.

?Esimeses kvartalis oli majanduskasv eelnenud kvartaliga võrreldes kerge miinusega, kui vaadata sesoonselt korrigeeritud numbreid. Selle põhjal, mis praegu teada, võib ka teine kvartal tulla miinusega ning siis on meil kaks miinust järjest,? ütles Pellervo majandusuuringute instituudi juhataja Vesa Vihriälä. USA definitsiooni järgi on majandus languses, kui SKT kahaneb kaks kvartalit järjest.

Soome valitsus alandas majanduskasvu prognoosi 3,7 protsendilt 2,7 protsendile, ajendatuna muu hulgas Nokia teatest, et tulud vähenevad ja firma koondab 1600 töötajat.

Vihriälä sõnul on isegi 2% kasvu jaoks vajalik, et majandus aasta teisel poolel tõusule läheks. Kust see tuleb, on ebaselge, kuna nii Euroopa, USA kui Aasia on hädas aeglustuva kasvuga.

Kärbitud on ka Rootsi majanduskasvu prognoosi, mis konjunktuuriinstituudi hinnangul tuleb sel aastal alla 2%. Rootsi tööstuses valitseb pessimism, mida pole nähtud 1993. aastast, mil Rootsis oli panganduskriis, võlakriis ning värske mälestus 500% laenuintressidest. Rootsi ostujuhtide indeks langes juulis 48,7 punktile ehk alla 50 punkti piiri, mis tähistab veelahet kasvu ja kahanemise vahel.

Kõik pilgud on USA-l, kus ostujuhtide indeksi langus juulis ootamatult kiirenes. Indeks langes juuni 44,7 punktilt juulis 43,6 punktile, kummutades suve hakul tekkinud lootused, et tööstus on põhjast läbi. USA pöördehetk on määrav, kuna Euroopa konjunktuuritsükkel on sellest umbes kolm kuud maas. Nii ei pruugi eurotsoonis põhi kätte jõuda enne aasta lõppu.

Euroopa ostujuhtide indeks näitas juulis tootmissektori langust neljandat kuud järjest, kukkudes juuni 47,9 punktilt juulis 47,3 punktile. See on napilt kõrgemal mõõnarekordist 47,2 punkti tasemel, kuhu indeks langes 1998. a detsembris Aasia kriisi ajal. Tööpuuduse vähenemine on seiskunud 8,3% juures. Langust näitasid ka eile avaldatud eurotsooni tööstuse ja tarbijausalduse indeksid. Tööstuse osas oli suurim tagasiminek Hispaanias ja Soomes, tarbijausalduse osas Iirimaal ja Soomes.

Süngestuvast majanduspildist hoolimata jättis Euroopa Keskpank eile laenuintressid muutmata. Läinud aasta 3,4% asemel ennustatakse eurotsoonile tänavu kõige enam 2% majanduskasvu.

Välisturu nõudluse vähenedes on põhilootus kodumaisel tarbijal. Soomes ja Rootsis on eratarbimist üleval hoidnud maksukärped, palgatõus ja tööpuuduse vähenemine. Soome tarbijate viimane küsitlus näitas, et ehkki 37% usub riigi majanduse olukorra halvenemist eeloleval 12 kuul, kardab isikliku heaolu halvenemist vaid iga kümnes. Suhtumine võib kiiresti muutuda, kui tootmise vähenemine hakkab kajastuma ka tööpuuduse kasvus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:46
Otsi:

Ava täpsem otsing